NRK Meny
Normal

Byggesaksgebyrene i Sandnes er tre ganger høyere enn i Time

Mens du i Time må ut med 4500 kroner er prisen i Sandnes 15.200 kroner for å få behandlet en søknad om bygging av enebolig. Dessuten tar behandlingen i Sandnes tre ganger så lang tid som i Time.

Byggeplass

Byggeplass i Egersund (illustrasjonsfoto).

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Fagansvarlig ved Løvås bygg AS i Sandnes, Trond Skoglund mener prisen og behandlingstiden i kommunen ikke er akseptabel.

Det tar altfor lang tid. Dessuten er det dumt at kunden skal betale mer enn i andre kommuner, sier han.

Byggesaksgebyrer i Rogaland

Kommune

Gebyr 

Sandnes

15.200

Stavanger

12.800

Randaberg

12.010

Haugesund

12.000

Eigersund

10.890

Sola

10.040

Time

4500

(Summene er gebyr for saksbehandling av enebolig.)

Ekstra betaling i Sandnes

Ola Solheim

Bygningssjef Ola Solheim.

Foto: Øystein Ellingsen

Byggesaksgebyrene i Sandnes kommune er betydelig dyrere enn i bykommunene ellers i Rogaland. De fleste tomtene til eneboliger er regulert til bolig på forhånd. Allikevel må Sandnes ha ekstra betalt for tjenesten.

Bystyret har pålagt oss å ha selvkostfinansiering av vårt arbeid. Det betyr at alle våre utgifter må dekkes av gebyrene, sier bygningssjef Ola Solheim.

I Sandnes tar det tre til fire måneder å få behandlet en byggesøknad. I Time tar det tre til fire uker.

–Hos oss handler det først og fremst om effektivitet og riktig kompetanse. Vi prøver å behandle våre saker innenfor lovbestemte frister. Vi satser på effektivitet og snakker daglig om det. Hvis du er effektiv og behandler flere saker tjener du mer. Det koster mye mindre å bruke en måned på å behande en sak enn å bruke to måneder, sier byggesaksjef i Time, Nedzad Suljanovic.

LES OGSÅ: Tregest til å behandle byggesaker

En tungrodd organisasjon

Mens en i Time har delegert hele byggesaksbehandlingen til seksjonen, sliter en med en mer tungrodd organisasjon i Sandnes.

Vi må dekke økonomiutgifter, revisor, regnskap, arkiv og så videre. 25 prosent av våre utgifter går til å dekke fellesutgifter i kommunen, sier Ola Solheim.

Byggesaksgebyrene i Sandnes topper både prislista i Rogaland og ventetida er lang for utbyggerne.

Når søknanden tar ekstra lang tid er det kundene som må vente. Når du er i gang med å oppfylle drømmen, er det ikke kjekt å vente, sier Trond Skoglund