NRK Meny
Normal

Hotellene hardt rammet av oljenedgang

Stadig flere hotellrom står tomme i Stavangerregionen. Nå jobber bransjen mot å nå nye målgrupper for å heve omsetningen.

Sisile Benjaminsen, tillitsvalgt ved Clarion Hotel i Stavanger.

Sisile Benjaminsen, tillitsvalgt ved Clarion Hotel i Stavanger, meker at nedgangen i oljebransjen påvirker hotellet.

Foto: Julie Renée Buene / NRK

– Vi har merket at færre oljeselskaper er her, og vi holder færre kurs og konferanser, sier Sisile Benjaminsen, tillitsvalgt ved Clarion Hotel i Stavanger.

Rundt henne på hotellets kjøkken er tempoet høyt, men ikke like hektisk som hun skulle ønske. Hotellet er ett av flere i regionen som lider av de dårlige tidene i oljebransjen.

Allerede da de første oppsigelsene i oljebransjen kom i fjor høst, begynte hotellet å merke en lavere etterspørsel.

– Det er en merkelig situasjon å være i. Jeg har vært i bransjen i 15 år, det har aldri vært snakk om permitteringer i den her bransjen her før, sier Benjaminsen.

LES OGSÅ: Brutal høst for hotellene i Stavanger

Taper omsetning

Wenche Salthella NHO

– Nå må hotellbransjen konsentrere seg om andre bransjer, sier Wenche Salthella i NHO.

Foto: Renold Tennyson Christopher / NRK

Men nå har også hotellet måtte ty til permitteringer, så langt er 16 av hotellets ansatte permittert.

Tall fra NHO reiseliv viser at det har vært en nedgang på 25 prosent i omsetning i Stavangerregionen. 15 prosent er nedgang i belegget, mens resten er tap som følge av nedsatte priser.

Wenche Salthella, bransjesjef i NHO, sier at hovedårsaken til svikten er oljekrisen:

– Det er helt klart nødvendig å sette ned prisene når tidene i oljebransjen påvirker slik, men nå har prisnivået i Stavanger også vært kanskje unaturlig høyt på grunn av det fantastiske oljemarkedet man har jobbet i, sier Salthella.

Tall fra Næringsforeningen viser at halvparten av næringslivet på Vestlandet er direkte påvirket av oljebransjen, og hotellnæringen har tidligere hentet store inntekter fra nettopp oljebedriftene.

– Når det blir en kraftig svikt og nedgang i den bransjen blir det færre solgte rom. Når man ikke har andre markeder som står i kø for å booke rom, merker hotellene en kraftig svikt, forklarer Salthelle.

– Tror på bedre tider

Kokk André Hagerman har allerede sett at to av hans egne kokkekollegaer har blitt permittert.

– Jeg har vært litt bekymret, men jeg ble ikke ansatt sist, så jeg har kjent meg nokså sikker på at jeg skal slippe. Jeg er optimist, og tror på bedre tider, sier han.

NHO er allerede i gang med å trekke konferanser og messer fra andre bransjer til Stavanger. Men Rom ble ikke bygd på én dag.

– Nå må hotellbransjen konsentrere seg om andre bransjer. Å få nye markeder er ikke gjort i en håndvending, det er et langsiktig arbeid, sier Salthella.