Høster moreller i drivhus

Store moreller dyrkes innedørs på Jæren. Nå er på vei ut til butikkene.

MOrelldyrking i drivhus på Jæren

Åge Jørgensen er prosjektleder for moreller i drivhus

Innhøstingen av moreller er i full gang på Orre. Tomme drivhus har fått nytt liv, og morellene stortrives, det viser størrelsen.

–En vanlig morell er 10–12 gram, mens disse her kan komme opp i 16–17 gram, og de er like gode, sier prosjektleder i Åge Jørgensen i Norsk institutt for bioøkonomi på Jæren.

I fjor satt gartner Jan Wiig med et eldre drivhus som ikke lenger egnet seg til dyrking av tomat og agurk. Da kom tanken om å prøve moreller, og nå ett år etter, har det gått så godt at det kan bli flere drivhus med morelltrær.

Moreller dyrket i drivhus på Nærbø

Moreller dyrket i drivhus på Nærbø

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

–Skal ikke se vekk fra det, sier Wiig. I fjor plantet familien 580 morelltrær inne i drivhuset, og nå er det fullt av flotte bær klare for butikk i drivhuset.

Kundene vil ha norske bær

Morelldyrker Jan Wiig

Morelldyrker Jan Wiig

Foto: Bjørn Olav SKjæveland / NRK

–Bærsalget i dag, det akselererer, det er bare å se i butikkene, det ligger bær hele året, og salget går til himmels sammenlignet med for 10 år siden, sier Wiig.

–Tror du det er flere som tenker som deg nå, la oss prøve oss på morell?

-–Ja, jeg vet at det er flere, både i Ryfylke og på Jæren, det er mange som har begynt, og i mye større hus enn dette. Grossistene er også svært ivrige, det er tyrkiske bær på markedet nå, det er både gode og billige, men de vil likevel ha norske, sier Wiig.

Gode forhold innendørs

Morell-ideen kom fra Norsk institutt for bioøkonomi, på Jæren. Innendørs-dyrking har flere fordeler:

–Vi kan optimalisere klimaet på en god måte, vi kan hindre at fugler kommer inn, hindre at bærene sprekker, og vi har insektsnett på sidene som hindrer at insekter kommer inn. Det betyr at vi kan dyrke morellene i stor grad uten bruk av kjemiske midler, sier prosjektleder Åge Jørgensen.

Moreller eller søtkirsebær er også svært gode i bakervarer, NRK Mat har oppskrifter på småkakene

og den større . I tillegg er det oppskrift på drinken .

Black forest cake eller Svartskogkake

Black Forest cake, eller Svartskogkake lages med hele kirsebær.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK