NRK Meny
Normal

– Vi er innstilt på beredskap og ekstra vakthold over helgen

Politiet frykter fortsatt hevnoppgjør og har iverksatt sikringstiltak ved flere asylmottak i Rogaland etter at en iransk tenåring ble drept på mottaket på Dale. Mottaksledelsen har leid inn Securitasvakter i tillegg til ekstra bemanning.

Vakthold Dale

Interne og eksterne vakter er i beredskap på Dale asylmottak fredag formiddag.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Torsdag ettermiddag rykket politiet ut til asylmottaket på Dale i Sandnes for å stanse utbrudd av hevnoppgjør og uroligheter på stedet. Dette gjorde de på bakgrunn av tips om at en gjeng med venner og pårørende av den drepte, på om lag femti personer, hadde samlet seg og var på vei til mottaket.

Politi Nærlandsheimen

Politiet sperrer innkjørselen til asylmottaket på Nærlandsheimen i Hå kommune fredag formiddag.

Foto: Morten Nesvik / NRK
Politiet kontrollerar vegen inn til Dale asylmottak

Torsdag ettermiddag satte politiet opp sperringer ved Dale asylmottak. De opprettholdes fortsatt.

Foto: Ronny Hjertås
Ransaking ved Dale

En gjeng på om lag femti personer forsøkte å ta seg forbi politiet og inn på mottaket i går ettermiddag.

Foto: Ronny Hjertås
Sperring ved Dale

Politiet sperrer Daleveien.

Foto: Ronny Hjertås

– Vil ivareta sikkerheten vil alle på mottaket

– Det ble etablert vakthold i forbindelse med den hendelsen som var i går ettermiddag i Daleveien. Vi har siden det hatt kontrollposter som har kontrollert passeringer av biler og personer som har hatt ærend der, eller som er fastboende på mottaket. Det har vi fremdeles, sier operasjonsleder Victor Jensen i Rogaland politidistrikt.

Hero Norge, som driver mottaket på Dale har også satt inn ekstra bemanning grunnet situasjonen.

– Vi setter inn ekstravakter og Securitas-vakter for å ivareta sikkerheten til våre ansatte. Vi er usikre i forhold til de meldingen vi har fått av politiet. De mener vi skal sette inn beredskap for ivareta sikkerheten til alle på mottaket, sier Bente Dalåker, daglig leder i Hero Norge.

– Vi er innstilt på at det skal være vakter over helgen. Vi setter også inn ekstra nattevakter, opplyser mottaksleder Arna Leidland.

Kontrollposter og sikringstiltak på flere asylmottak

Politiet forteller i tillegg om å ha utvidet området med ekstra sikringstiltak.

– I tillegg har vi sikringstiltak på andre asylmottak i distriktet vårt. Bakgrunnen for dette er at vi ønsker å forebygge eventuelle ordensforstyrrelser som kan utarte seg negativt, sier Jensen.

Har dere fått meldinger om noen hendelser i løpet av natten?

– De forskjellige kontrollpostene har meldt tilbake til meg at det har vært en stille og rolig natt, og ingen spesielle hendelser er rapportert inn, sier Jensen.

– Tilstrekkelig kapasitet ute

Politiet ønsker ikke å kommentere hvor mange politimenn som er stasjonert ved de forskjellige mottakene.

– Jeg ønsker ikke å kommentere antallet, men vi mener vi har tilstrekkelig kapasitet ute på de forskjellige asylmottakene og områdene rundt, sier Jensen.

Han ønsker heller ikke å presisere ved hvilke asylmottak som er sikret.

– Vi har etablert på Dale, men når det gjelder andre ønsker jeg ikke å kommentere det detaljert. Vi har dialog med de forskjellige og har tiltak som er gode nok i forhold til å ivareta sikkerheten og alminnelig ro og orden rundt mottakene, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Dale asylmottak

Dale asylmottak i Sandnes.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

– Beboerne har vært fornuftige

Hero Norge iverksatte beredskap på Dale asylmottak i samarbeid med politiet. Nå er det ekstra mange ansatte på jobb, i tillegg til eksterne vakter.

– Dette ble gjort fordi vi er usikre på om det kan komme mye besøk til mottaket som kan skape uro, sier Bente Dalåker.

Hun forteller at de ansatte vil prioritere å bruke mye tid ute i beboergruppa.

– Beboerne syns dette har vært vanskelig og tungt, men de har vært fornuftige i forhold til spørsmål de har og måten de opptrer på, sier hun.

Dalaker forteller at mottaksledelsen nå vurderer fortløpende hvor lenge beredskapssituasjonen skal opprettholdes.

To siktet – en etterlyst

Onsdag kveld pågrep politiet en 20 år gammel russisk statsborger for drapet på tenåringen fra Iran. Fredag ble ytterligere én person siktet for medvirkning til drapet.

– I løpet av gårsdagen etterlyste politiet to personer, hvorav den ene meldte seg i løpet av natten. Han er siktet for medvirkning til legemsbeskadigelse med døden til følge. Vedkommende vil bli avhørt i løpet av dagen, sier politiinspektør i Rogaland politidistrikt, Bjørn Andersen til NRK.

Både selve drapssaken og forsøket på opprør etterpå skal etterforskes videre av politiet. 30–40 politifolk jobber med etterforskningen av saken.

– Når det gjelder vakthold, etterforskning og saken sådan er det et fortløpende samspill mellom de respektive avdelingene i politidistriktet, og det gjøres fortløpende vurderinger i forhold til hvilke tiltak som skal settes inn hvor, sier operasjonsleder Jensen.

Har kalt inn til pressekonferanse

Politiet har kalt inn til pressekonferanse om saken klokken 13.00. Da kommer vi tilbake med mer informasjon.

I en pressemelding fra politiet presiserer de at det fortsatt er svært viktig for dem å få inn i tips i denne saken. De kan enten ringes inn på telefon 51 89 90 00, eller sendes på mail via tipsadressen vår på www.politi.no/rogaland.

- Vi er spesielt interessert i å snakke med alle som var på Dale Asylmottak onsdag kveld, sier Andersen.