NRK Meny
Normal

Høie hyller Johnsens sykkeldebut

For første gang skal fylkesordfører Janne Johnsen sykle Nordsjørittet. Mens Johnsen selv angrer på at hun meldte seg på, får hun applaus fra helseminister Bent Høie.

Janne Johnsen og Bent Høie

Janne Johnsen, fylkesordfører i Rogaland og helseminister Bent Høie har ingen planer om å vinne Nordsjørittet lørdag.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Latteren sitter løst hos fylkesordfører i Rogaland Janne Johnsen, men nervene før lørdagens Nordsjøritt har for lengst meldt sin ankomst hos Høyre-politikeren.

– Jeg hadde en liten glipp i fjor da jeg meldte meg på, og hadde jeg kunne tatt det tilbake, ville jeg gjort det. Men man må stå for det man har lovet, sier Janne Johnsen.

Sykkelen står klar for morgendagens 45 kilometer lange tur langs Nordsjøvegen. For som debutant i Norges nest største sykkelritt, har fylkesordføreren meldt seg på den litt kortere løypa som starter på Nærbø.

Langt nok, mener Johnsen.

– Jeg skal aldri hive meg ut på sånt tull igjen, men jeg skal fullføre. Om de har rigget ned målområdet før jeg når fram, vet jeg veien til Sandnes uansett, sier hun.

– Et forbilde

Og mens Johnsen jobber aktivt med å holde motet oppe i timene før startskuddet går, får hun støtte og hyllest fra helseminister Bent Høie.

– Janne er et forbilde. Hun forteller ærlig om det mange opplever, nemlig at å begynne å trene ikke alltid er noe man gjør med lyst, sier Høie.

Han har flere Nordsjøritt bak seg, og stiller bedre forberedt enn i fjor på startstreken i Egersund.

– Jeg er dobbelt så godt forberedt som i fjor. Da syklet jeg en tur til moren min og spiste et kakestykke som opptrening, mens jeg i år har syklet to turer. Det synes jeg er veldig bra, sier han lattermildt.

Johnsen har på sin side hatt tre treningsturer på sykkelsetet, og planlegger å holde et tempo der det vil være mulig å smile og vinke til de som heier fra sidelinjen.

– De som sykler racerfort ofte ser litt sinte ut, så jeg skal holde meg godt til høyre i morgen, sier hun.

Skal bruke smilemuskelen

Høie velger å følge samme oppskrift som fylkesordføreren når han legger ut på den ni mil lange sykkelturen fra Egersund til Sandnes.

– Jeg sykler for å ha det kjekt. Første gang jeg syklet var jeg veldig skeptisk, og tenkte at når man først skal sykle en tur, hvorfor kan man ikke gjøre det alene? Men jeg opplevde en fantastisk stemning, det er jo en folkefest, sier han.

Og selv om muskulaturen i beina nok får kjørt seg lørdag, har helseministeren følgende budskap til de syklende:

– Den viktigste muskelen er ikke lårmuskelen, men smilemuskelen, sier Høie.