NRK Meny
Normal

Hodeskadd fikk ikke behandling

En kvinne med store hodeskader fikk ikke behandling ved Stavanger Universitetssjukehus i helgen fordi ingen nevrokirurg var på vakt.

På grunn av dårlig vær måtte kvinnen flys til Bergen med et Sea King redningshelikopter.

Det førte til at Sør-Norge var uten helikopterberedskap flere timer.

Einar Knudsen, som jobber for et permanent nevrotilbud i Stavanger, er oppgitt.

- Det er tragisk å registrere at det var akkurat dette vi fryktet - nemlig at når beredskapen og tilbudet ved nevro-kirurgisk forsvant så blir dette prisen å betale, sier Knudsen.  Det er på høy tid at de som har makt og myndighet - fra statsråd Brustad og nedover - skjærer igjennom og tar affære.  Vi kan ikke la dette fortsette på denne måten og sette liv og helse på spill. 

- Bør vurdere sin stilling 

Einar Knudsen mener  administrende direktør i Helse Vest, Herlof Nilsens tid er ute. 

- Herlof Nilsen bør egentlig vurdere sin egen stilling.  Han har sittet og sett på dette i 19 måneder og han har visst hele tiden hva som kommer til å skje dersom dette tragiske utfallet skulle komme, sier Knudsen.

 Nilsen sier at det gjør han ikke.

- Nei, så langt har jeg forholdt meg til mitt styre fortløpende.  Jeg har effektuert alle vedtak som mitt styre har gjort og jeg ser ikke noen grunn til å vurdere min stilling, sier Herlof Nilsen.

Men det som skjedde i helgen. Det viser vel hvor sårbart dette er?

- Situasjonen er basert på at vi fikk en sykemelding og at vi har problemer med å dekke dette opp på kort varsel.  Vi jobber nå med å sikre bemanningen på nevrokirurgen slik at vi skal ha bemanning til enhver tid i Stavanger, svarer Nilsen.

Betyr det at det for fremtiden vil være et tilbud også i helgene?

- Fra mandag vil det være en nevrokirurg fra Bergen.  Det som gjenstår er en del vakter både på kvelder og helg.  Det jobber vi nå med å sikre oss, sier Nilsen.