NRK Meny
Normal

Hodeskada jente havna i nevro-krig

Luftambulansen fra Haugesund fikk i går fire kontrabeskjeder om hvor de skulle frakte en hodeskadet pasient. Jenta trengte raskt hjelp av hjernekirurg.

Luftambulanse
Foto: Rainer Prang / NRK

Det var i går kveld jenta pådro seg hodeskader i ei rideulykke i Haugesund. Det hasta med å få frakta henne til nervokirurg for behandling.

Sjukehuset i Haugesund ville at jenta skulle flys til Haukeland universitetssjukehus i Bergen etter avtale med en nevrokirurg der.

Måtte snu fleire ganger

Men helikopteret hadde ikke nok drivstoff, og etter at overlege på luftambulansen, Kristian Lexow, sjekka at det var nevrokirurg på jobb i Stavanger satte helikopteret turen sørover.

Fem minutter før landing i Stavanger fikk luftambulansen beskjed fra AMK-sentralen i Haugesund om å likevel fly til Bergen.

Lexow syntest situasjonen var vanskelig men gjorde som de fikk beskjed om. Det innebar at de måtte bytte helikopter i Haugesund for å komme seg til Bergen. Rett før landing i Haugesund blei det klart at helikopteret der var opptatt. Dermed måtte de snu igjen og frakte den hodedskadde jenta til Stavanger.

Maktkamp

Overlege på luftambulansen Kristian Lexow er frustrert og mener jenta ble et offer i nervorkirurg-striden mellom Bergen og Stavanger.

 - Det er liten tvil om at dette blei håndtert klønete, og man kan spørre seg om dette har noe å gjøre med den pågående striden om nevrokirurg-tilbudet mellom Stavanger og Bergen, sier Lexow.

Informasjonsdirektør i Helse Bergen, Mona Høgli, mener Lexow driver med feilslått spekulasjon.

- Dette handler ikke om en maktkamp, men en ordinær pasientoverføring, sier Høgli.