NRK Meny
Normal

Byttet bort hjulet - fikk premien igjen

Sondre Norland kom på pallen i Nordsjørittet takket være Bent André Erfjord.

Nordsjørittet_hjul

Bent André Erfjord (til venstre) ga fra seg sykkelhjulet sitt til Sondre Norland (høyre) under Nordsjørittet. Her får Erfjord premiepengene som Nordland vant etter å ha havnet på tredjeplass.

Foto: Rolf Marnburg/NRK

Sondre Norland stilte i eliteklassen i Nordsjørittet, og ledet klassen sin frem til Vandavatnet. Da skjedde uhellet som kunne ødelagt hele rittet for han. Han punkterte, og trodde han måtte gi opp. Men det var helt til han så Bent André Erfjord og sykkelen hans foran seg i løypa.

- Jeg har en gammel type sykkel med en gammel type brems. Jeg tror det var det som gjorde at Norland spurte om vi kunne bytte hjul, sier Erfjord til NRK.

- Og det gjorde du?

- Jeg syklet Nordsjørittet for første gang, og hadde ikke noen ambisjoner om tid. Det hele skjedde så fort, og Norland var veldig overbevisende. Så gjorde ikke noe for meg å bytte hjul, sier Erfjord.

Det kom en mann på sykkel som spurte om vi kunne skifte hjul.

Bent André Erfjord

Overtalelsemetoden var å fortelle Erfjord at det var hjelpestasjon 100 meter lenger fremme, og der kunne han få hjelp med det punkterte dekket.

- Det var jo en litt spesiell tur frem til hjelpestasjonen. Jeg viste jo ikke hvem han var. Han hadde fått startnummeret mitt, sånn at vi kunne utveksle hjulene etter rittet. Men jeg viste ikke om jeg fikk hjelp, og om jeg så hjulet mitt igjen.

Video Nordsjørittet

Glemte navn og nummer

Men Norland hadde glemt nummeret, og da han kom i mål viste han ikke hvem som hadde hjulpet han. For Norland var det viktig å få hjulet tilbake. Det var et spesialdekk som han hadde fått låne av kjæresten Lene Byberg til Nordsjørittet. Men det ordnet seg.

- En venn av en kompis av meg er nabo med Erfjord som hadde hjulet, sier Sondre Norland til Stavanger Aftenblad.

Som takk for hjelpen ga Norland tirsdag ettermiddag pengepremien for 3. plassen i Nordsjørittet, 2000 kroner, til Erfjord.

- Det var veldig raust å få den premien. Jeg er imponert over at Norland klarte å bli nummer tre, sier Erfjord.

Uten bremser og få gir

Hjulet til Erfjord passet ikke helt til sykkelen til Norland. Til Stavanger Aftenblad sier Norland at han ikke hadde bremser fordi de ikke passet til det nye hjulet. Sluttiden ble 3.12.17.

Selv kom Erfjord i mål etter 6 timer 35 minutter og 48 sekunder. På en sykkel med et spesialhjul som ikke passet skikkelig.

- Jeg kunne ikke bruke den letteste og den tyngste giren. Jeg hadde bare fem gir å velge mellom. Men det var en artig opplevelse, og traseen er fantastisk fin.

- Kommer du til å sykle Nordsjørittet igjen?

- Det kan godt være. I år hadde jeg ikke fått trent noe på forhånd. Sykkelen min var ferdig på søndag, og jeg fikk to sykkelturer før rittet startet lørdag. Å delta i Nordsjørittet er en sosial greie med jobben. Men jeg tenker jeg uansett skal ta med familien på tur gjennom traseen.