NRK Meny
Normal

Frykter folk lar seg skremme av sykkelen

Hjertelege mener store sportsarrangementer som Nordsjørittet er viktig for folkehelsen. Det bør overskygge at enkelte deltakere får helseproblemer underveis.

Syklist omkom i Nordsjørittet

To personer ble innlagt på sykehus med hjerteproblemer under Nordsjørittet på lørdag. En person omkom i rittet. Det er usikkert om den ulykken skyldes hjerteproblemer.

Foto: Ole-Andrè Lagmanndokk / NRK

To personer ble innlagt på sykehus med hjerteproblemer under Nordsjørittet på lørdag. En person omkom i rittet. Det er usikkert om dødsulykken skyldes hjerteproblemer.

– Helsesjekk har veldig begrenset verdi

Overlege Stein Ørn på kardiologisk avdeling ved Stavanger Univeristetssykehus mener det har liten hensikt å innføre obligatorisk helsesjekk for å forebygge slike problemer under store idrettsarrangementer.

– Det å drive helsesjekk på forhånd har veldig begrenset verdi. Du kan sammenligne med det en EU-sjekk på bilen din. En har veldig begrenset evne til å forutsi at det skjer noe galt med bilen din i løpet av de neste månedene, sier Ørn.

Ørn er sykkeltrener og landslagslege for sykkelforbundet.

Stein Ørn

Overlege Stein Ørn på kardiologisk avdeling ved Stavanger Univeristetssykehus mener det har liten hensikt å innføre obligatorisk helsesjekk for å forebygge helseproblemer under store idrettsarrangementer.

Foto: John Gunnar Skien / NRK

– Lytt til kroppens signaler

En obligatorisk legesjekk for mosjonister som vil delta i krevende konkurranser, som blir gjennomført i mange andre land, mener Ørn er unødvendig og gir falsk trygghet.

– Det som er viktig for en amatør er å lytte til kroppens signaler. Hvis man har kjent uregelmessigheter, ting som oppleves ubehagelig, bør man ta kontakt med lege, sier Ørn.

Rådet fra hjertelegen er dessuten å trene og konkurrere sammen med andre. Man bør passe på hverandre. Ørn frykter at folk lar seg skremme til passivitet.

– Det er veldig viktig at man fortsetter å bruke kroppen sin fysisk. Vi ser at generasjon etter generasjon faller i fysisk yteevne. Det er en veldig farlig situasjon, mener legen.

– Lær hjerte og lungeredning

Ørn mener det er naturlig at mange blir redde for å delta i for eksempel Nordsjørittet når de hører om at folk får akutte helseproblemer underveis.

– Man ser på de isolerte tragiske situasjonene som oppstår og så glemmer man de positive effektene et slikt arrangement har for å stimulere den generelle lysten og det generelle aktivitetsnivået, sier Ørn.

Han mener at arrangementer som Nordsjørittet er en veldig viktig motivasjonsfaktor for å drive en stor del av befolkningen inn i fysisk aktivitet.

– Vi vet at den fysiske aktiviteten er veldig viktig for befolkningen, for helsen til befolkningen generelt, sier Ørn.

Overlegen oppfordrer folk som deltar i større sportsarrangementer til å ta førstehjelpskurs. De bør lære seg enkel hjerte og lungeredning.

Nordsjørittet 2011

Ørn mener det er naturlig at mange blir redde for å delta i for eksempel Nordsjørittet når de hører om at folk får akutte helseproblemer underveis.

Foto: REED / Nordsjørittet