Hopp til innhold

Hjemmevold rammer menn

De fleste ofrene synes det er flaut å fortelle om overgrepene, viser en ny undersøkelsene.

knyttneve

Hver tredje mann har vært utsatt for vold i hjemmet, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Foto: Freddy Samson Fagerheim / NRK

En ny amerikansk undersøkelse viser at nesten hver tredje mann har vært utsatt for slag, spark, sex-overgrep eller psykisk vold innenfor husets fire vegger.

Undersøkelsen omfattet 400 menn, og 29 prosent av dem hadde vært utsatt for vold i hjemmet. Forskerne mener også volden får alvorlige langtidskonsekvenser for mennene som utsettes for den.

Menn forteller ikke om volden

- Hjemmevold mot menn er ofte skjult, og er blitt altfor lite undersøkt, slik som tilfellet var med vold mot kvinner for 10 år siden. Det sier lederen for undersøkelsen, Robert J. Reid som er forsker ved senteret for helsestudier i Seattle. -Vi ønsker å fortelle menn som misbrukes at de ikke er aleine, sier han.

Mange mishandlede menn synes det er skamfullt å fortelle om overgrepene fordi det forventes at de skal være tøffe og ha full kontroll på omgivelsene.

Robert J.Reid, forsker ved Center for Health Studies i Seattle

Det er et problem at menn vanligvis ikke forteller om volden de er utsatt for. Enkelte alvorlige saker den siste tiden har imidlertid ført til at både politiet og forskermiljøet er blitt mer oppmerksomme på problemet. Undersøkelsen viser likevel at yngre menn er dobbelt så tilbøyelige til å melde fra om volden sammenlignet med menn som er eldre enn 55 år.

Undersøkelsen som offentliggjøres i American Journal of Preventive Medicine avkrefter følgende myter om menn og hjemmevold:

Det er få menn som opplever hjemmevold.
Det er faktisk ganske mange som opplever dette. Fem prosent sier de har vært utsatt for vold det siste året, og 29 prosent sier at dette har skjedd med dem tidligere i livet.

Hjemmevold mot menn har ingen alvolige virkninger.
Forskerne fant at denne volden har alvorlige, langsiktige virkninger på menns psykiske helse. Symptomer på depresjon er nesten tre ganger så vanlig hos eldre menn som har opplevet hjemmevold enn hos dem som ikke har det.

Voldsutsatte menn forlater hjemmet.
Undersøkelsen viser at menn blir værende i årevis hos partnere som misbruker eller mishandler dem. -Vi vet at kvinner har vansker med å bryte ut av forhold til mishandlere, særlig hvis de har ansvar for små barn, eller ikke har eget arbeid utenfor hjemmet. Vi ble overrasket over at de fleste menn i slike forhold også blir værende hjemme, sier Reid.

Hjemmevold berører bare ressursvake mennesker.
Forskernes arbeid viser at problemet rammer alle samfunnslag. De mennene som er utsatt for hjemmevold har like høy inntekt og like omfattende utdanning som resten av befolkningen.

Å late som ingenting løser problemet -Stemmer ikke, sier forskerne. - Vi leger spør nesten aldri menn om de blir mishandlet, og de forteller veldig sjelden at noe slikt skjer. Mange menn opplever skamfølelse fordi det forventes at de skal være tøffe og ha full kontroll på omgivelsene, sier Robert J. Reid.

Mann

Særlig eldre menn lar være å fortelle om volden de blir utsatt for.

Foto: Scanpix / SCANPIX