Hopp til innhold

– Fremdeles stor nød blant Haitis befolkning

For ett år siden dro fem norske politifolk til Haiti for å bistå FN i det hardt jordskjelvrammede landet. – Det har vært et tungt år, sier Carl Petter Endresen.

Carl Petter Endresen, Haiti

Carl Petter Endresen har hatt et tungt år i jordskjelvrammede Haiti.

Foto: NRK / Scanpix

For første gang valgte Norge å bidra med politikompetanse i en fredsoperasjon. I oktober i fjor ble fem norske politimenn sendt til Haiti for å hjelpe lokalbefolkningen etter de enorme ødeleggelsene som jordskjelvet i januar 2010 førte med seg.

Carl Petter Endresen

Endresen besøker en lokal skole.

Foto: Carl Petter Endresen

– Det har på ingen måte vært en lett operasjon. Det å komme fra verdens mest utviklede land til et av verdens minst utviklede land var svært tøft, sier politiførstebetjent ved Stavanger politistasjon, Carl Petter Endresen.

– Ser på voldtekt som uproblematisk

Endresen og de fire andre norske polititjenestefolkene som dro ned til hovedstaden Port-au-Prince, jobbet med det lokale politiet. Oppgaven var å lære dem opp i hvordan de skulle etterforske vold og overgrep mot haitiske kvinner.

– Seksualisert vold som voldtekt er svært utbredt i Haiti. Det var først nylig at de fikk en lovgivning som sier at det er ulovlig å voldta. Kulturmessig ser de på voldtekt og mishandling av kvinner som uproblematisk, sier han.

Nød og kriminalitet

Lokal politimann på Haiti

Henrissaint Yves er lokal politimann, og ble beskutt av kriminelle gjenger tidligere denne måneden.

Foto: Carl Petter Endresen

Selv om den internasjonale oppmerksomheten rundt Haiti har blitt mindre, mener Endresen at situasjonen er tilnærmet den samme som den var rett etter jordskjelvet.

– De blå teltleirene fra hjelpeorganisasjoner er overalt. Bare i Port-au-Prince er det rundt 1.500 flyktningleirer. Folk har ingen plass å bo, og det er en utstrakt nød blant befolkningen.

Kriminalitet er også svært utbredt i Haiti, og Endresen forteller at de patruljerte i et urolig område, og var også oppe i skyteepisoder.

– Det største problemet for politiet i Haiti er kriminelle gjenger som kriger mot hverandre for sine territoriale områder. Det er farlig for politiet å gripe inn i disse gjengene. Vi har selv blitt skutt mot av kriminelle gjenger, og måtte søke tilflukt, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kirkens Nødhjelp driver hjelpearbeid i Haiti

Kirkens nødhjelp har bistått på Haiti.

Foto: Arne Grieg Riisnæs / Kirkens Nødhjelp

– Satt i gang tankeprosess

FN er fremdeles sterkt inne i Haiti, med over 10.000 soldater og 3.500 politifolk fra over 50 land.

Politiførstebetjenten håper at målet om at landet skal klare seg selv blir nådd etter hvert.

– Jeg tror vi har satt i gang en prosess der vi har fått våre lokale kolleger til å tenke annerledes, og at dette bringes ut til hele Haitis befolkning. Gruppen fra FN som vi var en del av kommer til å være der i et par år til, men innbyggerne må mer og mer ta over sin egen skjebne, avslutter Endresen.

Flere nyheter fra Rogaland