Geir fant ting fra år 200 e. Kr

– Det var griseflaks, sier Geir Magnerud. Da han nylig var ute med metalldetektoren fant han to svært gamle gjenstander på en gård i Tysvær.

Geir Magnerud

Geir Magnerud har metallsøking som hobby. Bildet er ikke tatt i forbindelse med de aktuelle funnene.

Foto: Kai Abrahamsen

– Alle som har metallsøking med metalldektor som hobby har nok en topp-tre-liste over hva de ønsker og drømmer om å finne. Og når jeg oppdaget at jeg har funnet én av de tre tingene på min liste. Ja, da tok det litt av, sier Geir Magnerud og ler.

Magnerud søkte på en gård i Tysvær sammen med andre medlemmer av Beep & Dig – Haugalandet Metallsøkerklubb da det kom to solide signaler fra metalldetektoren.

sverdslire

Dette er et sidebeslag til en sverdslire fra eldre jernalder, datert fra 500 f. Kr til 500 e. Kr.

Foto: Rogaland Fylkeskommune

Ydmyk

Han er fremdeles litt satt ut etter de historiske funnene han gjorde på en gård i Tysvær. Den ene gjenstanden er faktisk fra 200–300 år etter Kristus. Et sidebeslag til en sverdslire fra eldre jernalder, datert fra 500 f. Kr til 500 e. Kr. Beslaget har sittet på yttersiden av sliren og hatt funksjon som ornamentikk, skriver Rogaland fylkeskommune. Og det andre er en spenne fra 600–800 år etter Kristus.

– Jeg er veldig ydmyk over hvor fantastisk disse funnene er. Da jeg så gjenstandene første gang var jeg ikke klar over hva jeg egentlig hadde funnet. Jeg var jo ikke hundre prosent sikker på at det var så gammelt som jeg antok. Det kunne jo være nyere ting, sier metallsøkerentusiasten.

Nålen i høystakken

Ettersom det kommer mer og mer informasjon om hva han egentlig har funnet, har det begynt å gå opp for han hvor historisk funnet egentlig er.

LES OGSÅ: Fant 1200 år gammel sølvmynt

LES OGSÅ: Arkeologer forbløffet over funn

– Jeg er ydmyk og fascinert av historien bak disse funnene, sier han.

beltespenne

Dette er en skive fibula, datert til merovingertiden, 600–800 e. Kr.

Foto: Rogaland Fylkeskommune

– Det er litt som å lete etter nålen i høystakken?

– Ja, det er det definitivt, og for å si det rett ut, så er det nesten griseflaks også. En skal jo passere akkurat der gjenstanden ligger med det lille søkehodet på metalldetektoren. Og en skal ikke bomme med mye før du går glipp av det, sier han.

Nå er han klar for å krysse av flere ting på listen sin.

– Klart jeg skal det. Dette gir jo mersmak. Spesielt når responsen er så positiv også. Da er det helt topp, sier han.