NRK Meny
Normal

Hevder å bombetrue norske skoler på bestilling

En internasjonal hackergruppe tar på seg ansvaret for å ha ringt inn bombetrusler mot skoler i Norge. For 5 dollar tar gruppen på seg lignende oppdrag i framtiden.

Den britiske skolen i Stavanger

Det var to bombetrusler på en uke mot den britiske skolen på Gausel i Stavanger.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

I løpet av januar ble det ringt inn bombetrusler mot flere skoler i Oslo og mot den britiske skolen i Stavanger. På nettet skryter en hackergruppe av at den står bak.

«Det er vi som står bak bombetruslene på skolene i Oslo, den britiske internasjonale skolen i Norge, Paris, England og Nederland», skriver en representant for gruppen i en e-post til Klassekampen.

Ernst Kristian Rossebø

Ernst Kristian Rossebø i Rogaland politidistrikt.

Foto: NRK

To trusler på en uke

Gruppen tilbyr seg å ringe inn bombetrusler mot skoler for fem amerikanske dollar, mens trusler mot idrettsarrangementer koster 50 dollar.

Ved skolen i Stavanger ble det ringt inn to bombetrusler på en uke. Begge gangene skjedde det samme ved andre skoler i Norden.

Hittil i år har det vært en sterk økning i slike trusler mot skoler her i landet. Bare i januar har det blitt rettet åtte alvorlige trusler mot norske skoler. Det er nesten like mange som i hele 2015 og langt flere enn de foregående årene til sammen.

Etterforsker truslene

Leder for felles etterforskning i Rogaland politidistrikt, Ernst Kristian Rossebø, sier at bombetruslene etterforskes. Kripos er involvert i arbeidet, men Rogaland politidistrikt har ansvar for etterforskninga.

– Truslene kommer fra utlandet. Det var et internasjonalt telefonnummer som ringte inn truslene. Det er naturlig å se en sammenheng mellom bombetruslene i England og Frankrike og de i Norge, i og med at de skjedde i samme tidsrom, sier han.

Representanten for gruppen som Klassekampen har snakket med, hevder den har medlemmer i flere land og at gruppens formål er «en god latter, raske penger gjennom enkel kriminalitet og å skape kaos».

Bombetrussel mot den britiske skolen i Stavanger

– Vi tar dette på alvor. Det rammer uskyldige, og vi har som oppgave å skape trygghet for dem, opplyste politiet etter den første trusselen.

Foto: Morten Nesvik / NRK