Hopp til innhold

Hetset og truet etter NRK-reportasje

Den tidligere bonden Kristen Birkemo ville ta til motmæle mot Mattilsynet. Det har endt med at han selv har blitt kalt en skam og blitt truet med juling.

Birkemo med død kalv

Kristen Birkemo sammen med en av kalvene som ble slaktet av Mattilsynet. Den var for liten til å ta med til slakteriet.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Jeg ser at jeg har fått noen trusler på telefonen. Det har jeg fått.

Den tidligere bonden Kristen Birkemo møter NRK på et kontor på gården i Sola kommune.

Lørdag stod han frem og fortalte om sin langvarige konflikt med Mattilsynet. I reportasjen ble det vist bilder som Mattilsynet har tatt på gården til Birkemo. Bilder av syke, skitne og døde dyr. Disse har fått mange til å reagere. Og noen har tatt kontakt direkte med BIrkemo.

Melding

En av meldingene Birkemo har fått.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Det gjør ikke meg så mye, men det betyr mer for familien min. Det er synd. De liker det ikke, sier den tidligere bonden.

  • Les hele historien om den lange konflikten. Birkemo mener han har overført både driften og gården, og flyttet, uten at Mattilsynet tror ham: Bonden med de døde dyrene

Meldinger og telefoner

61-åringen viser frem noen av meldingene på telefonen. Men de fleste er slettet av familien. I en av dem har har igjen, står det.

«Du skulle hatt grov juling. Håper noen gir deg det i nær fremtid».

Grov juling

En annen melding Birkemo har fått.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Han har også flere meldinger på telefonsvareren. I kommentarfeltene på NRK sine Facebook-sider gikk det også hett for seg.

Birkemo mener deler av debatten viser at flere misset poenget med det han ville fortelle.

– Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra folk også. De som sier at det er bra noen tar dette opp. Jeg er ikke imot Mattilsynet, det er bra det er tilsyn, men det er viktig at ikke en hel næring bli overkjørt av sensasjonshysteri.

Kommentarfelt

Det ble temperatur i kommentarfeltet under saken på Facebook.

Foto: Skjermdump / NRK

Han mener måten Mattilsynet går frem på er trakasserende.

Den tidligere bonden forklarer at det finnes en historie bak alle bildene. Han forteller at noen av kalvene skal ha dødd av akutt lungebetennelse, mens grisene på bildet skal ha vært friske og rene kort tid senere. Han mener enkelte også ga ham skylden for bilder som ikke var fra hans gård.

I lørdagsrevysaken om Birkemo ble det fortalt at Mattilsynet har hatt ekstra fokus og en kampanje på dyrevelferd de siste månedene. Det ble vist funn fra forskjellige gårder fra denne kampanjen. Disse var bare merket "Mattilsynet" og dato.

Senere kom det bilder fra Bikremo sin gård. Disse var merket med "Birkemo gård".

– Jeg har fått skylden for alt av enkelte. Men det viktige er at vi får ordnede tilsyn, sier Birkemo.

Skam for samfunnet

En kvinne som mener Birkemo er en skam for samfunnet.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

– Har du anmeldt noen av meldingene?

– Nei ... det gjør jeg ikke. Det er mer synd på dem enn meg, så jeg tar det ikke så tungt. Men jeg har stått frem nå og tatt støyten. Det er viktig for meg at det gjøres noe med tilsynene, sier den tidligere bonden.

Angrer ikke ordbruken

– Denne saken er fra vår side avsluttet. Vi har avviklet dyreholdet.

Det sier avdelingsleder i Mattilsynet, Odd Ivar Berget. Han var personlig med å hente dyrene på gården for å sende dem til slakt. Dette ble gjort til tross for at Birkemo har overført driften til sønnen og så til en tredjeperson. Mattilsynet mener det er Birkemo som har vært den som i virkeligheten har drevet gården, selv etter at han fikk aktivitetsnekt.

At det har vært en slags katt og mus lek for å unngå nekten. Men det har Birkemo avvist. Den nye eieren, Jonny Thu, har fortalt at han har ansatt egne folk til å drive gården. Birkemo har i tillegg kjempet for retten til å drive i domstolene. Så langt har han tapt i to instanser.

Samtidig har tilsynet avvist uttalelsene fra Birkemo om måten tilsynene ble gjort på, og mener han måtte stoppes for dyrenes beste. Det endte med at de kom med slaktebilene på gården for drøye to uker.

At flere hundre friske dyr ble sendt til slakt har også fått flere til å reagere mot Mattilsynet. Men reaksjonene mot Birkemo har vært langt flere.

– Jeg er ikke ukjent med at det kommer reaksjoner fra privatpersoner som reagerer på dyrehold. At det er blitt fremsatt en del trakasserende uttalelser og til dels trusler. Det overrasker meg ikke, men det er ikke bra, sier Berget.

Odd Ivar Berget

Avdelingsleder i Mattilsynet, Odd Ivar Berget.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Du kalte ham for dyremishandler, kan det ha bidratt til temperaturen?

– Det vet jeg ikke, men jeg mener jeg har hold for å si at det. Det er opp til dyreeier å sørge for at sånt ikke skjer. Og dermed unngå eventuell trakassering.

– Så du mener ikke at du har vært for hard i ordbruken?

– Nei, jeg synes ikke det. Jeg sa det på direkte spørsmål fra NRK. Om jeg vil karakterisere det som har skjedd på gården som dyremishandling. I valget mellom å si ja eller nei, så valgte jeg ja, sier Berget.

Birkemo har avvist at han har mishandlet dyr.