NRK Meny
Normal

Tror mindre på forbud i Stavanger nå

Et tiggeforbud i Stavanger er mindre sannsynlig etter at forslaget om et nasjonalt forbud blei skrinlagt. John Peter Hernes (H) mener likevel at politikerne fremdeles kan gjøre mye for å begrense tigging.

Tigger i Stavanger

Torsdag blei regjeringas forslag om et nasjonal tiggeforbud trukket. Bildet er tatt i Stavanger.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Jeg synes vi skal gå i dialog med politiet her lokalt. I høringa før dagens avgjørelse, har det kommet fram at en del av hensikten med tiggeforbud, bør kunne fanges opp av dagens lovverk, sier John Peter Hernes, gruppeleder for Høyre i Stavanger.

John Peter Hernes

John Peter Hernes (H).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Hernes og Høyre har sammen med Frp ivret for at det skal være forbudt å tigge i byen.

Frykter kriminalitet følger med

Kommunene landet over har fremdeles anledning til å innføre lokale forbud, og politiet har til enhver tid anledning til å bortvise eller arrestere personer som tigger.

Ikke fordi de tigger, men fordi de kanskje mangler oppholdstillatelse, eller at politiet kan bevise at bakmenn tar inn pengene, og det dermed kan være snakk om organisert kriminalitet – for eksempel menneskehandel.

Hernes mener ikke at tigging er et problem for den jevne borger i Stavanger, men er opptatt av å begrense den kriminelle virksomheten han frykter følger med.

Vurderer å justere politivedtektene

– Vi har sett politiet gripe fatt i tiggere som ikke bare tigger, men også selger narkotika. Dette er alt fra dem som bare tigger penger, til dem som gjør ting som rammes av lover og regler som vi kanskje bør bruke mer aktivt.

– Vi politikere må sette oss ned og se på det arbeidet som er gjort nasjonalt. Både med tanke på hva vi kan gjøre med det eksisterende regelverket, og også om det trengs justeringer i de lokale politivedtektene, sier Hernes.

Torsdag ble det klart at siden Senterpartiet likevel ikke vil stemme for et nasjonalt tiggeforbud, har ikke regjeringa tilstrekkelig støtte for forslaget i Stortinget. Justisdepartementet stopper dermed hele prosessen med å innføre tiggeforbud i Norge.