NRK Meny
Normal

Her vil han ha en helt ny bydel

Haugesund kan få en ny bydel midt i Karmsundet med boliger og industri. – Her kan vi få til noe visjonært for fremtiden, sier leder i plan og bygningsutvalget.

Haugesund kan få ein heilt ny bydel på Storasundskjæra, rett sør for Risøy. Eit britisk arkitektkontor har arbeidd med ideen å bygge om ei kunstig øy i Karmsundet der folk kan bu og arbeida.

VIDEO: Leder i plan og bygningsutvalget i Haugesund, Dagfinn Torstveit, vil ha en kunstig øy i Karmsundet. Foto: Thomas Mortveit/NRK.

– Dette er veldig spennende og visjonært for fremtiden, sier leder i plan og bygningsutvalget i Haugesund, Dagfinn Torstveit.

Kommunen kan få en helt ny bydel på Storasundskjærene, like sør for Risøy. Fyllmasse fra T-forbindelsen og Rogfast kan gi en helt ny kunstig øy på 140 mål midt i Karmsundet.

  • Se bilder av de tre alternativene nederst i saken.

Fundamentet er på plass

– Her kan vi få arbeidsplasser, boliger, småbåthavn og mer. Dette synes jeg ser spennende ut. Nå har vi fått fyllmassen fra Rogfast, og det er jo bokstavelig talt selve fundamentet, sier Torstveit.

Det er arkitektkontoret Binom architects i London som har sett på hvordan Storasundskjærene kan bli en ny kunstig øy i Karmsundet.

Øy i Karmsundet

Slik kan utsikten fra kaien bli i fremtiden.

Foto: Binom architects

I utgangspunktet skal en ny bro fra Risøy gå via skjærene, men med fyllmasse fra Rogfast kan det bli en helt ny bydel på 140 mål der i tillegg.

– Vi har arbeidet med dette de siste ni månedene. Vi har intervjuet mange folk fra byen og undersøkt. Vi tror dette er et godt studie av Haugesunds potensial, sier arkitekt Marta Granda Nistal.

– Vi har arbeidet frem tre alternativer med forskjellige form og utforming som kan ha forskjellig betydning for byen, sier hun.

Tre ulike alternativer

Binom architects har hatt tre arkitekter i sving de siste ni månedene for å se på hvilket potensial Storasundskjærene har. De har sett på tre ulike scenarier med med bolig og industri og infrastruktur som hovedelement.

Arkitektkontoret har den siste uken gjennomført ulike møter med politikere og næringsliv og hatt workshop med disse. Ifølge Binom architects er planene realiserbare innen 2025, men da må investorene også tenne på ideene.

– Det andre er selvsagt at vi må få folk som er villige i å investere i dette. Det tredje er at vi må ha en infrastuktur på plass, sier Dagfinn Torstveit.

– Kommunens rolle er i første rekke å være med å lage en visjon for det ferdige prosjektet, å ha en klar målsetning om hva vi vil med dette. Derfor har vi en workshop med personer av forskjellig bakgrunn for å finne ut hva vi vil med dette, legger han til.

Øy i Karmsundet
Foto: Binom architects
Øy i Karmsundet
Foto: Binom architects
Øy i Karmsundet

OVER: Dette er de tre alternativene til en kunstig øy i Karmsundet.

Foto: Binom architects