Her trengs store mengder asfalt

Når hovedrullebanen på Stavanger lufthavn Sola skal oppgraderes med ny asfalt vil det ta åtte døgn med kontinuerlig jobbing og det er ventet at det vil gå med 28.000 tonn asfalt.

Hovudrullebanen på Stavanger lufthavn Sola

Arbeidet med å fjerna den gamle asfalten på rullebanen nord-sør på Stavanger lufthavn Sola startet i dag 10. juni.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Dette er en stor operasjon. Det er mange folk i sving og vil pågå arbeid 24 timer i døgnet, sier Morten Wathne, sjef for operativ drift på Sola.

Stavanger lufthavn Sola skal oppgraderes, og med det også rullebanen. Det skal legges nytt asfaltdekke på hele hovedrullebanen og omtrent 600 meter av tverrbanen. Prislappen er på 80–90 millioner.

I åtte døgn skal det legges ut et lastebillass med asfalt hvert 3. minutt. Det skal legges asfaltdekke på et areal på 230.000 kvadratmeter. Det er 15 år siden forrige asfalteringsrunde.

Når hovedrullebanen på Stavanger lufthavn Sola skal oppgraderes med ny asfalt vil det ta åtte døgn med kontinuerlig jobbing og det er ventet at det vil gå med 28.000 tonn asfalt.

Håper å unngå forsinkelser

Flyplassen skal ikke stenges, men flyene får alternative innflyvningsruter. Arbeidet kan også ekstra trafikk på veiene rundt flyplassen. Det kan også oppstå forsinkelsen i flytrafikken, melder Avinor.

– Det er krevende å planlegge konsekvenser for trafikken. Vi har heldigvis to rullebaner, så vi kan bruke den andre rullebanen mens vi reasfalterer hovedbanen, men da får vi en del mer fly der vi ikke er vant med det, sier Wathne.

Håper på fint vær

Området som skal dekkes med fire centimeter asfalt tilsvarer 31 fotballbaner. I tillegg skal ca. 500 nedfelte lys byttes ut. Deretter skal banen merkes på ny.

– Får vi fint vær og opphold skal det ta åtte dager. Hvis det blir nedbør blir det stans i arbeidet og vi håper å i hvert fall klare det innen fjorten dager, sier Wathne.

Flere nyheter fra Rogaland