NRK Meny
Normal

Her temmer hun falken til jakt

Ellen Hagen reiser verden rundt for å temme rovfugler og bruke dem til å jakte på andre fugler. I Norge er aktiviteten ulovlig.

Falkonering i utlandet

Dette bildet er tatt på trening av jaktfalk i Tyskland i august i år.

Foto: Privat

– Du må ha god tid og mye tålmodighet for å trene opp en falk. Prøver du å behandle den som en hund, vil ikke fuglene jobbe med deg i det hele tatt, sier Ellen Hagen.

Hun jobber som formidler ved Arkeologisk Museum i Stavanger. Det var et foredrag her som gjorde at hun ble interessert i falkonering (se faktaboks).

– Det handler om forholdet mellom mennesker og fugl. Det fascinerer meg, sier Hagen.

Setter tålmodigheten på prøve

Hun begynte med aktiviteten for to år siden, og har på den tid blitt EU-sertifisert i falkonering.

– Dette er ikke for alle. Dyrene skal respekteres og aldri behandles som kjæledyr. De er sensitive og krever den beste pleier, for å kunne være i form til å jakte, sier Hagen.

Det er en tidkrevende jobb å temme rovfugler, som falk og hauk, og få dem til å jakte på andre fugler.

– Du kan bare forsterke god oppførsel. Dersom en falk flyr opp i et tre, kan du ikke si «fy», og be den om å komme ned igjen til hansken. Da må du heller prøve igjen neste dag, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Falkonering av rovfugler

Her blir falkene sjekket av veterinærer i Abu Dhabi. Hetta er for at falken skal holde seg rolig og avslappet.

Foto: Privat

Ville helst jaktet i Norge

Hagen reiser flere ganger i året for å drive med dette, og har blant annet vært i England og Tyskland. Nå er hun i Abu Dhabi på festival. Her til lands er det derimot ulovlig. Det skjedde etter totalfredningen av rovfugl på 1970-tallet. Hun kjenner ingen andre i Norge som driver med dette.

– Jeg skulle selvsagt ønske at jeg kunne gå på jakt med hauk i norsk skog. Denne jaktformen er naturlig, uten bruk av gift eller kuler.

Gir det deg ingen betenkeligheter å gjøre dette når det er ulovlig i Norge?

– Vi er opptatt av bestanden og miljøet til byttedyrene, og det er godkjent som en levende kulturarv i UNESCO. Dette er kretsløpet i naturen, sier Hagen.

– Jeg blir derimot veldig skuffet om regjeringen godkjenner bruk av bly til jakt. Bly hører ikke til i naturen, legger hun til.