Tomme busser kjører rundt i Haugesund

Folk dropper bussen i Haugesund. De siste årene har talet på bussreisende gått kraftig ned i byen og dette ser ut til å fortsette. Sjåførene mener bussrutene er for dårlig satt opp.

Folk droppar bussen i Haugesund. Dei siste åra har talet på bussreisande gått kraftig ned i byen.og dette ser ut til å fortsetta.

VIDEO: Stadig færre tar bussen i Haugesund. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK.

John Terje Nordskog

Tillitsvalgt for bussjåførene i Tide Buss, John Terje Nordskog, mener skattepenger blir brukt feil.

Foto: Thomas Halleland / NRK

De siste årene har det vært nedgang i antall passasjerer på samtlige bussruter i Haugesunds-regionen. I fjor var det 115.000 færre passasjerer enn året før, og enkelte avganger kjøres uten passasjerer.

Nå må bussjåførene bli hørt, mener tillitsvalgt for bussjåførene i Tide Buss, John Terje Nordskog.

– Det er en skam

– Utviklingen går feil vei.

Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det snart er på tide at de som kaller seg ansvarlige politikere kommer og ordner opp i dette, og at Kolumbus tar de nødvendige grepene. For dette er ei skam, vi driver gjøn med passasjerene slik vi holder på nå, sier han.

Det er nedgang i passasjerer på dagrutene, men nattbussen sliter aller verst. Også passasjerene merker at det blir færre folk på bussene.

Christina Kjæransen og Synniva Korsbakke tar buss hver dag, og synes det er trist at passasjerene forsvinner.

– Det er synd. Spør du meg er det altfor mange som kjører bil, sier Kjæransen.

– Jeg tror flere hadde tatt buss om det hadde vært billigere, sier Korsbakke.

Leter etter årsak

Kolumbus-ledelsen tar selvkritikk, og liker ikke utviklingen. Nå lover de å ta grep for å forsøke å få opp antall passasjerer i Nord-Rogaland. Det sier direktør Odd Aksland.

– Vi liker ikke tallene, og vi analyserer og ser på hva som er årsaken. Ellers er det viktig å lytte på signalene fra sjåfører, og det har vi også gjort, sier han.

Nordskog er ikke enig.

– Vi snakker med kundene hver dag og tar meldingene deres videre opp i systemet, men der blir meningene til kundene overhodet ikke tatt hensyn til.

– Jeg er bekymret fordi vi bruker mye skattepenger på å opprettholde busstilbudet, men slik det er nå så er det feilbruk av penger.

Haugesund havn 2

Haugesund har mye fint å by på, men det står dårlig til med kollektivtransporten.

Foto: Tor Andre Johannessen