Her takker han kunstens redningsmann

Kunst for millioner holdt på å gå tapt da atelieret til Terry Nilssen-Love brant ned. I dag fikk han takke brannvesenet for redningsjobben.

Kunst for millioner holdt på å gå tapt da atelieret til Terry Nilssen-Love brant ned. I dag fikk han takke brannvesenet for redningsjobben.

VIDEO: Terry Nilssen-Love takker brannmann Kenneth Johnsen for innsatsen med å redde kunsten hans. Foto: Anders Fehn/NRK.

Uten mulighet til selv å redde kunsten sin måtte kunstner Terry Nilssen-Love se brannen i Stavanger sentrum ta for seg i bygget han hadde kunsten sin. Via nettet og sønnen sin fikk han følge brannens herjinger mens han selv satt i Portugal.

Og selv hadde han lite håp om at kunsten hans skulle overleve.

Men etter to lange døgn var gjensynsgleden stor da han endelig fikk se bildene i dag.

– Det er helt fantastisk, sier Nilssen-Love engasjert når han får se hundrevis av bilder liggende til tørk i brannvesenets gymsal.

Turte ikke håpe

– Jeg hadde forventet at jeg skulle få lov til å gå inn å se når brannen var over, og ferdig etterforsket. Jeg hadde ikke håp om at de skulle fått ut så mye som dette.

På plass på branntomta møter han mannen som får mye av æren. Kenneth Johnsen hadde nettopp vært på kurs for å lære å redde kunst i brann.

– Jeg ser jo at den informasjonen har vært til stor nytte under denne brannen. Det går på håndtering av malerier og kunstgjenstander og malerier, hvordan frakte de ut. Vi har nok ikke tenkt fullt så mye på det før, så det passet godt at jeg hadde vært på det møtet sist uke, sier Johnsen.

Terry Nilssen-Love ser på kunsten som tørker

Terry Nilssen-Love skuer ut over kunstverkene som ligger til tørk hos brannvesenet.

Foto: Eirin Larsen

På rekke og rad ligger fargerike bilder verdt millioner til tørk i brannvesenets gymsal. Her har de ligget etter at brannvesenet klarte å redde de ut etter den voldsomme brannen i Verksgata 31 og 33 i Stavanger sentrum, onsdag.

Brannen nådde ikke rommet hvor bildene lå, men det var mye vann og røyk som kan ha gjort skade.

Kunst fra flere tiår

– Det er helt fantastisk, gjentar Nilssen-Love engasjert, mens han lovpriser jobben brannvesenet har gjort.

Kenneth Johnsen

Kenneth Johnsen hadde vært på kurs for å lære å redde kunst. – Nyttig kunnskap, sier han etter onsdagens brann.

Foto: Eirin Larsen

– Dette er måten å redde bilder som har blitt skadet av vann. Nå må jeg se om vi finner noen lokaler så de kan få bruke gymsalen sin. Det lukter jo og veldig brann.

Kunstneren forteller at det er kunst fra flere tiår tilbake som ligger i gymsalen, og han ser arbeider han jobbet med fra studenttiden. Han anslår at det ligger omkring 400 malerier av ulik størrelse til tørk. Og for å få ut så mye var det mye brannfolk som måtte trå til.

– Vi hadde ikke helt forventet at det var så mye. Vi mobiliserte mer folk og jeg tror det var 14 mann på plass i nesten et døgn for å hente ut bilder. Det har vært en krevende jobb, sier Johnsen.

Det ble jobbet med etterslukking og sikring helt frem i dag tidlig, og teknikere skal inn i bygget på mandag for å undersøke hva som er årsaken.

For Terry Nilssen-Love er det uansett sikkert hav han skal gjøre når ting begynner å roe seg;

– Så fort jeg kan vil jeg begynne å male igjen, avslutter kunstneren.

Terry Nilssen-Love foran branntomta

Terry Nilssen-Love trodde han måtte inn i det nedbrente huset å se etter bildene sine etter at politiet var ferdig. Men brannvesenet sikret mange hundre av bildene han hadde i atelieret.

Foto: Eirin Larsen / NRK