Her starter Draken sin lange ferd vestover

Verdens største seilende vikingskip stevnet tirsdag ut fra Vibrandsøy i Haugesund med kurs mot Amerika. Planen er å nå Canada i begynnelsen av juni.

Draken har startet seilasen vestover

Verdens største seilende vikingskip, Draken Harald Hårfagre, stevnet tirsdag ut fra Vibrandsøy i Haugesund med kurs mot Amerika.

Dårlige værmeldinger førte til at de opprinnelige planene om å starte seilasen vestover på søndag måtte utsettes. Tirsdag formiddag så det bedre ut.

Det er en tøff seilas som venter de 32 ombord i «Draken Harald Hårfagre».

– Ingen kan forutsi været underveis, og vi skal blant annet gjennom noen av de farligste farvannene i verden, ved Grønland, der det trolig vil bli mye is, sier kaptein Bjørn Ahlander.

«Draken Harald Hårfagre» er en rekonstruksjon av vikingenes storskip. Den er bygget på Vibrandsøy i Haugesund etter gamle båtbyggertradisjoner. Til hjelp har en brukt både kunnskap fra arkeologiske funn, og sagalitteraturens beskrivelser av vikingskip.

I Vikingenes ånd

Målet med å krysse Nord-Atlanteren, er å utforske verden slik vikingene gjorde det for tusen år siden. Reiseruta går til Island, Grønland, Canada for å ende opp i USA.

– I vikingenes ånd ønsker vi å se utover horisonten, søke opplevelser og inspirere folk til å ta utfordringer, sier Sigurd Aase, som er eier av skipet og initiativtaker til prosjektet.

4000 ville være med

Bjørn Ahlander

Kaptein Bjørn Ahlander og hans mannskap har en tøff seilas foran seg.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Hele 4000 søkte om å få være med på ferden, og de 32 som nå er ombord, kommer fra mange land. Både Norge, Sverige, USA, Canada, Estland, Russland, Spania, Frankrike og Stor-Britannia er representert.

De er valgt ut med tanke på at de skal mestre tøffe forhold og kunne utøve svært godt sjømannskap, sier kaptein Bjørn Ahlander.

– Arbeidet ombord er hardt, vått og kaldt. Det blir ikke noe privatliv, og lite søvn. Derfor kreves det både fysisk og mental styrke, sier han.

Brakk masta på første tur

Da «Draken Harald Hårfagre» i 2014 var ute på sin første tur, over Nordsjøen, knakk masta. Ny og forsterka mast er nå på plass, og tokten i Leiv Eirikssons fotspor kan starte.