Hopp til innhold

Her spiser studentene tang og snegler funnet i fjæra

25 friluftslivstudenter lette etter spiselige ting i fjæresteinene i Tananger i dag. Resultatet ble suppe.

Studenter

Maren Tveit (til høyre) og hennes medstudenter spiser suppe kokt på det de fant i fjæresteinene.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

– Det er ganske lett å spise det du finner, men vi får se om det smaker godt.

Studenten Maren Tveit var ikke den eneste som var spent på hva innholdet i suppegryta smakte. 24 medstudenter og universitetslektorer satt rundt og ventet på en smakebit i regnværet på 18. mai. Alt oppi gryta var funnet i fjæresteinene i timene og minuttene før.

Snegler. Tang. Småkrabber. Alt kan bli mat påstår universitetslektor ved UiS, Inge Christ.

– Få er klar over at mesteparten av det man finner i fjæresteinene er spiselig, sier han.

Sjømat

Her viser Inge Christ hva som er spiselig.

Foto: Lise Marit Kalstad / NRK

Kunnskap

– Det er noen få unntak, og selvfølgelig er forutsetningen rent og klart vann. Det er det her, sier Christ.

Studentene kuttet opp løk og sitron for å tilsette det de fant. Lektorene mener det er viktig at studentene lærer hvordan man skal bruke nærmiljøet. De forventer at flere av studentene vil ende opp som lærere som vil lære dette videre til barn.

– Vi har jo en lang tradisjon i Norge for å bruke naturen, og å høste av naturen. Hvis dette skal fortsette så er det kjempeviktig å lære å bruke det som finnes i nærmiljøet, sier universitetslektor Åge Vigane.

Studenter fra UiS lærer å lage mat av dyr og planter fra fjæresteinene

Se video av opplevelsen

Smaken?

Han mener studentene får både kunnskap og suppe ut ifra dagens aktiviteter.

– Dette inviterer til erfaringsbasert læring. Alle sansene stimuleres og er en veldig praktisk tilnærming, sier Vigane.

Og så er suppa klar. Maren Tveit tar en bit.

– Den var god, men litt salt. Vi hadde ikke trengt å tilsette ekstra salt, men den var god, sier hun.

Inspirert?