Her løftes 11.500 tonn – ute på havet

Boligplattformen med 552 lugarer ble søndag satt på plass i Nordsjøen.

Søndag ble den 11.500 tonn tunge boligplattformen Ekofisk 2/4 L satt på plass i Nordsjøen etter å ha reist fra Singapore. Foto: ConocoPhillips/Woldcam AS

VIDEO: Boligplattformen Ekofisk 2/4 L løftes på plass i Nordsjøen. Foto: ConocoPhillips/Woldcam AS

– Selve løftingen skjedde søndag ettermiddag, og ble fullført klokken 15.15. Den gikk ut fra Stavanger fredag ettermiddag, så det hele var ferdig i løpet av to døgn, sier Stig S. Kvendseth, direktør for kommunikasjon og myndighetskontakt i ConocoPhilips.

Boligplattformen Ekofisk 2/4 L, som veier 11.500 tonn, er bygget i Singapore og ble fraktet til Rogaland i sommer. Turen gikk via Suez-kanalen og tok 35 dager.

Sist uke lå modulen i Åmøyfjorden utenfor Stavanger i påvente av å bli fraktet ut til Ekofisk-feltet.

Står på understell festet til havbunnen

Ekofisk bolig-plattformen

Plattformen mens den lå ved land sist uke.

Foto: Kjell Undall / ConocoPhillips

– I videoen ser du installasjonen av en ny hotellplattform og feltsenter på Ekofisk. Tungløftefartøyet S 7000 kjører mot Ekofisk-senteret med det 11.500 tonn tunge overbygget, og deretter settes det på et understell, forklarer Kvendseth.

Boligplattformen står nå på et stålunderstell som er festet til havbunnen med påler.

Løfteoperasjonen tok flere timer.

Kun Plaza har flere rom

– Alt er til planlagt til minste detalj. Helt fra utformingen av boligmodulen, den er tilpasset løftefartøyet, og til alle bevegelser og forflytninger. Det er en svært stor operasjon, og løftet er nær grensen for det som kan gjøres med dagens løftefartøy, sier Kvendseth.

I tillegg til de 552 enkeltlugarene er det også kontorlokaler for 75 personer, to helikopterhangarer, et senter for telekommunikasjon og koordinering for luft- og sjøtransport, kantine og rekreasjonsområde i modulen.

– Som et veldig stort hotell?

– Det er kun Plaza i Oslo som har flere rom, selv om det skal nevnes at våre rom kun har enkeltsenger da, sier Kvendseth.