Hopp til innhold

Her jobber bibliotekarene på legekontoret

Legekontoret som tar imot alle med luftveissymptomer i Stavanger kalles for «lille Sølvberget». Mange av dem som nå tar imot pasienter er nemlig egentlig ansatt på biblioteket Sølvberget.

Bibliotekarene Anne Kristin Nybø og Ragnhild Skår Nilsen pakker ut utstyr som er kommet til det nye legekontoret i Kvitsøygata

Bibliotekarene Anne Kristin Nybø og Ragnhild Skår Nilsen pakker ut utstyr som er kommet til det nye legekontoret i Kvitsøygata i Stavanger.

Foto: Erik Waage / NRK

– Det er ikke nødvendig å være helsepersonell for å gjøre administrative jobber, selv på et legekontor eller i smitteteltet, sier Anne Torill Stensberg, bibliotek- og kulturhussjef på Sølvberget i Stavanger.

12. mars stengte biblioteket i Stavanger for publikum. Etter noen dager med stengt tilbud og mange på hjemmekontor, forstod hun at de ansatte kan bidra andre steder i kommunen.

Biblioteksjef i Stavanger, Anne Torill Stensberg, i filmbiblioteket på Sølvberget

Biblioteksjef i Stavanger, Anne Torill Stensberg, i filmbiblioteket på Sølvberget.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Alle ansatte har levert en alternativ CV, og denne ble sendt til kommunen. Nå er bibliotekarer i full sving helt andre steder enn de normalt jobber.

Eget senter for luftveispasienter

Noen bibliotekansatte hjelper til med koronatelefonen, i informasjonsavdelingen til kommunen og ikke minst på legekontoret i Kvitsøygata i Stavanger. Der er det laget et eget legesenter for pasienter med luftveisproblemer.

Fastlegene Silje Seglem Heggheim og Sofie Block Wathne har meldt seg til tjeneste på det nyopprettde legekontoret der pasienter med luftsveissuptomer tas i mot.

Fastlegene Silje Seglem Heggheim og Sofie Block Wathne har meldt også seg til tjeneste på det nyopprettede legekontoret der pasienter med luftveissymptomer tas imot. Pasienter må gjerne kontakte fastlegen, men ikke møte opp, er oppfordringen.

Foto: Erik Waage / NRK

– Vi har så mange fra biblioteket der nå at vi kaller det lille Sølvberget, sier Stensberg.

Det er kommunens ergoterapeuter og fysioterapeuter som tar imot pasientene, og det er kommuneleger som vurderer dem.

Fastleger tar ikke imot pasienter som melder om hoste og luftveisproblemer. De blir i stedet henvist rett til dette nye legekontoret.

Susanne Borg, Sølvberget

Susanne Borge jobber som koordinator ved biblioteket Sølvberget. Nå har hun ansvar for vaktlistene ved det nye legekontoret.

Foto: Sølvberget

Susanne Borg, som vanligvis er koordinator ved biblioteket, har fått ansvar for vaktplaner og bemanningslister.

– Jeg føler jeg virkelig har hjulpet til. Det er veldig kjekt å bli spurt om å stille opp.

Andre kolleger fra biblioteket er såkalte husverter. De åpner døra når det ringer på, tar imot smittevernutstyr, mat og andre leveranser. De vasker border og gjør det hyggelig.

Bidrar i smittevernteltet ved SUS

Helge Risvand er bibliotekar på Sølvberget. Mandag hadde han sin første vakt i smittevernteltet utenfor Stavanger legevakt ved Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Smitteverntelt ved inngangen til Stavanger legevakt, person i smittevernutstyr før prøvetaking

Utenfor Stavanger legevakt er det satt opp telt hvor det blir tatt koronaprøver. Også her kan bibliotekansatte bidra. Ikke med selve prøvetakingen, men med oppgaver som ikke krever helseutdanning.

Foto: Erik Waage / NRK

Her blir det tatt prøver av pasienter med mistenkt koronasmitte. Det er helsepersonell som utfører selve testingen, men det er god bruk for bibliotekarer til arbeid som ikke krever spesialkompetanse.

– Det er riktig å gjøre dette i den situasjonen vi er i, mener Risvand.

Bibliotekar Helge Risvand, Kulturhuset Sølvberget

Helge Risvand er til vanlig bibliotekar ved Sølvberget i Stavanger. For tiden jobber han i smittevernteltet utenfor Stavanger legevakt.

Foto: privat

Han er glad det var få pasienter som skulle testes på den aller første vakta. Arbeidet i teltet er godt organisert nå, og de nye som stiller opp, får god opplæring.

– Jeg er satt opp på vakter helt fram til onsdag før påske. Det er helt greit at vi blir omdisponert, for det har vært kjedelig på hjemmekontor disse dagene.

Onsdag skal han på ny vakt i smittevernteltet.

Støtter tiltaket

– Vi synes det er fint å bidra på andre måter i disse tider, sier kontorleder Petter Bruce i bibliotekarforbundet.

Foreløpig har de ikke hørt om slike mange slike omplasseringer, men vet at det foregår.

– Så lenge det skjer under trygge former der både smittevern og arbeidsmiljø blir ivaretatt, er dette bra, synes han.