NRK Meny
Normal

Her holder hun Einstein-forelesning på toget

Universitetet i Stavanger feirer ti år. Det gjør de blant annet med en åtte timer lang togtur.

Universitetet i Stavanger (UiS) feirer ti år med en kunnskapsreise med forelesninger på toget fra Oslo til Stavanger.

VIDEO: Danske Benja Stig Fagerland gikk på toget i Asker, og trakk inn Einstein da hun foreleste om temaet «Suksess krever beinhard jobbing».

Norges lengste foredragsrekke, har universitetet kalt togturen. På toget, som gikk fra Oslo S i retning Stavanger ved 11-tida onsdag, skal 14 ulike foredragsholdere snakke etter tur.

Marit Boyesen

UiS-rektor Marit Boyesen.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

Gjennom flere fylker, og i nesten 600 kilometer, skal ti UiS-professorer, tre gjesteforelesere og én student dele sin kunnskap med passasjerene i den ekstra togvogna NSB har kobla på for anledninga.

– Jeg tror vi kommer til å sitte igjen med mer kunnskap, sier rektor ved Universitetet i Stavanger, Marit Boyesen, fra togvogna.

Åpnet av kongen i 2005

– Og det å sitte sammen i åtte timer gir tid til refleksjon og samtale underveis. Og også hygge. Det sosiale miljøet har godt av denne turen, mener hun.

Universitetsstatusen til daværende Høgskolen i Stavanger (HiS) ble formelt delt ut i januar 2005, men klar i 2004.

Universitetet feirer jubileet på ulike måter i disse dager, og har fra før oppnådd medieomtale for nettvideoen om drosjesjåføren som var utstyrt med litt mer enn allmennkunnskap.

Boyesen tok over som rektor i 2011, da HiS hadde vært UiS i seks år. Hun er fornøyd med framgangen universitetet har hatt.

Mer forskning og flere studenter

– På de ti årene vi har vært universitet, har vi kommet veldig godt i gang. Vi er et stykke på veien med vår strategi, men vi har også litt igjen av den, sier hun.

– Hva er det beste som har skjedd på disse ti årene?

– Vi har fått et sterkere fagmiljø. Både i form av økt forskning, og i form av flere søkere til UiS, sier rektoren, som også trekker fram utviklinga av universitetsområdet på Ullandhaug i Stavanger, med flere studentorganisasjoner og aktiviteter, og flere studentboliger like i nærheten av universitetet.

UiS følger også togreisen minutt for minutt på sine egne nettsider. Ankomst er i Stavanger klokka 19.11.

UiS feiret 10 år med togtur.

VIDEO: Slik var det da UiS feiret sine 10 år.