– De har valgt et fag som vi tilbyr våre førsteårsstudenter på universitetet. De bruker matematikk og fysikk i programmeringen av legoroboter, sier professor Tormod Drengstig ved Universitetet i Stavanger.
UiS har inngått et helt spesielt samarbeid med St. Olav videregående innenfor realfag. De flinkeste elevene på den såkalte forskerlinjen får ta universitetets innføringskurs for ingeniører, verdt 10 studiepoeng.
- YTRING: Robotene kommer
- YTRING: Roboter kan ikke alt
Vil ha mer robot-satsing
Elevene får dermed kunnskap om robotbygging og programmering tidligere enn andre. Kunnskap som fra mange hold etterspørres om dagen.
Robot-professor Morten Mossige ved Universitetet i Stavanger.
Foto: UiS– Dette bør absolutt flere lære mer om. Det er også kjempeviktig at ungdom lærer hva en robot kan gjøre, og hva mennesker må gjøre, sier Morten Mossige, som har doktorgrad i roboter, og jobber på UiS.
– Vi ser at mye mer av produksjonen av forbruksteknologi og andre ting blir helautomatisert, digitalisert og robotisert. Da tar du vekk mye av grunnen til å produsere i Østen, og vi har mulighet til å flytte hjem, sier Svein Olav Simonsen, NHO-leder i Rogaland.
- LES OGSÅ: Robotlegene kommer!
- LES OGSÅ: – Det blir flere roboter, og færre folk
– Kan gjøre grovarbeidet
Simonsen er langt fra alene om å snakke om roboter. Under NHOs årskonferanse onsdag tok NHO-direktør Kristin Skogen Lund til orde for flere roboter inn i norske redaksjonslokaler, og møtte ikke motstand fra Norsk Presseforbund.
– Roboter kan hjelpe journalister med å hente bakgrunnsstoff. De kan gjøre grovarbeidet, men de kan jo ikke overta den menneskelige delen, sier Mossige.
I helsevesenet sier leger at
og . Mange mener også at .– Det er feil å holde tilbake utviklingen for å beskytte arbeidsplasser. Da taper vi. Vi må ta i bruk teknologien som kommer, sier han.
– Den vestlige verden står foran en reindustrialisering, mener NHO-leder i Rogaland, Svein Olav Simonsen.
Foto: Anders Fehn / NRKIfølge Mossige er Norge langt fra verdensledende innen robotteknologi, men det kommer seg.
– Norge er ikke så langt fremme når det gjelder industriroboter, sammenlignet med resten av Europa og Asia. Vi har blant annet ikke like stort produksjonsvolum, som er stort sett da de blir brukt. Men vi begynner å bli flinkere, sier han.
- LES OGSÅ: Her styrer roboter trafikken
- LES OGSÅ: Se stortingspolitikeren bli intervjua av en robot
– Mange må tenke nytt
– Jeg har hatt «roboter på skiva» lenge, og ute i Europa har det vært mye snakk om roboter i lang, lang tid, men nå kommer det hit, sier Mossige.
– Men hvorfor er det akkurat nå vi har begynt å snakke så mye om roboter?
– Det kan ha noe med nedgangen i oljeindustrien å gjøre, og mange bedrifter ser at de må tenke nytt. Det har vært mye snakk om at oljenæringen må ta i bruk roboter på en ny måte, sier han.