NRK Meny
Normal

Her fullfører nesten alle elevene skolen

Strand videregående skole gjør det få andre klarer: Å få yrkesfagelever som Gaute Olsen til å fullføre skolen. Lærernes holdning til elevene er nøkkelen, mener skolen.

Da Gaute Olsen gikk på ungdomsskolen møtte han knapt opp. I dag går Olsen på Strand videregående og vil ta fagbrev. Lærer Simon Bjørheim følger med.

– Jeg var veldig lei av skolen, jeg gikk nesten ikke på ungdomsskolen. Mange av lærerne trodde ikke at jeg kom til å gå på videregående en gang, sier Gaute Olsen, i full sving ved dreiebenken.

Fire av ti yrkesfagelever i Norge står uten fullført utdanning fem år etter at de begynte på videregående, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

90 prosent fullførte

For skolene er det derfor et hovedmål å få elevene gjennom utdanninga hos dem. Der ligger Strand helt i toppsjiktet. I vår gjennomførte 90 prosent med bestått karakter. Bare skoler med spesielt høyt karaktersnitt, som St. Olav og Stavanger katedralskole, som bare har studiespesialisering, gjør det bedre i Rogaland. På enkelte skoler med yrkesfag i fylket er gjennomføringsprosenten nede på 71 prosent, viser tall fra Rogaland fylkeskommune.

Forskning viser at det er en sammenheng mellom karakter i ungdomsskolen og frafall på videregående. Ungdomsskolene i Strand kommune ligger dårligere an enn gjennomsnittet, men likevel har den videregående skolen lite frafall.

Lærernes holdninger

Erik Danielsen

Erik Danielsen, rektor.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi velger å tro at det gode resultatet handler om kulturen på skolen. Vi gir tilbakemelding på hardt arbeid, for det viser seg at elevene blir mer motiverte av å få tilbakemelding på hvor hardt de jobber enn bare på resultatet, sier rektor Erik Danielsen.

På Strand videregående er det lærernes holdninger som står i sentrum, ikke elevenes.

– Tro, håp og kjærlighet er det som gjelder i pedagogikken vår. Vi skal tro på eleven, vi skal ha høye forventninger, og så har vi som jobber i videregående skole en plikt til å like elevene våre, verdsette dem og behandle dem med respekt og likeverd – kjærlighet, sier rektoren.

Elevene merker en forskjell

Jenter på Strand vgs.

Elevene ved Strand videregående føler lærerne på skolen bryr seg om dem. Fra venstre: Siri Erga Orre, Silje Cathrine Finnebråten, Karoline-Emilie Dobloug, Tia Bjørlo Moorgas.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Og lærerens holdninger merkes hos elevene.

– Jeg føler faktisk at jeg allerede har sett det. De prøver liksom å få fram det beste i den enkelte, sier Karoline-Emilie Dobloug som nettopp har starta på VG1 helse- og sosialfag.

– Jeg ble tatt imot med mye tillit. Jeg fikk høre at alt kom til å gå bra hvis jeg bare ville det selv, sier Gaute Olsen, som har framtidsplanene klare:

– Jeg jobber mot et fagbrev, hvis jeg da får meg læreplass en dag, sier Olsen.