Hopp til innhold

Her fødes flest barn per innbygger

Det er ikke bare tomater som vokser på Finnøy. I 2017 var Finnøy den kommunen i Rogaland som hadde flest barnefødsler i forhold til innbyggertallet.

Ann Gunn Skeiseid med sønnen Vegard

Trebarnsmoren Ann Gunn Skeiseid forstår godt at småbarnsforeldre på Finnøy får flere barn. Her med tredjemann Vegard på armen.

Foto: Joanna Bjerga / NRK

Fruktbarhetstallene for 2017 er historisk lave, ifølge Statistisk sentralbyrå. I snitt føder norske kvinner rekordlave 1,62 barn. Men Rogaland er likevel fylket som har høyest fødselstall, med 1,82 barn. Og på topp i fylket i 2017 var Finnøy kommune med sine 52 fødsler.

– Det er jo veldig gledelig, sier ledende helsesøster i Finnøy kommune, Margretha Kjølvik Berge.

– Det betyr at mødrene har et mye større barselfellesskap og større glede av barseltida, i tillegg til at det betyr mye mer jobb for oss – men det er bare hyggelig.

Ingen trend

Espen Andersen i Statistisk sentralbyrå advarer mot å lese for mye inn i de kommunale tallene.

– Kommunale fødselstall vil alltid variere veldig mye, og i små kommuner vil små endringer gi store utslag i statistikken, sier Andersen.

Trebarnsmor Ann Gunn Skeiseid mener likevel at det er gode grunner til at det fødes flere barn i Finnøy kommune. Hun er på kontroll på helsestasjonen med sønnen Vegard på 15 måneder.

– Jeg tror det handler om at barn i større grad blir sett på som en veldig positiv ting her, og det er større aksept for å utsette barnehagestart, sier Skeiseid.

Sikre perioder

Helsesøster Marianne Murbræch innrømmer at økningen ikke har vært stabil. I 2016 var nemlig tallene noe lavere enn de hadde vært tidligere.

Helsesøster gir baby sukkervann før vaksine

Fødselsboom i Finnøy kommune i 2017 har gitt helsesøster Marianne Murbræch travlere dager.

Foto: Joanna Bjerga / NRK

– Vi fleipet litt internt da vi så 2016-tallene og tenkte at vi var nødt til å ta noen grep, sier Murbræch.

– Det ble foreslått at vi skulle oppmuntre småbarnsforeldre til å bruke «sikre perioder» som prevensjonsmetode. Vi gjorde det ikke, men det kan jo nesten se ut som vi prøvde, ler hun.

Omtrent 30 prosent av 2017 babyene i Finnøy kommune hadde innvandrerforeldre.

Jessica på fanget til mamma Laura Raileanu

Vesle Jessica er på helsestasjonen med mamma Laura Raileanu for å få sin første vaksine.

Foto: Joanna Bjerga / NRK

Småbarnsmor Laura Raileanu fra Romania har bodd i Finnøy kommune i nesten to år, og jobber i et av de mange tomatgartneriene i kommunen.

Innvandrerne sikrer viktig arbeidskraft til drivhusnæringen, og bidrar til å opprettholde folketallet i øysamfunnet.

– Vi trives veldig godt her, og håper vi kan bo her lenge, sier Raileanu.

Tilgang til jobber gir også utslag på fødselsstatistikken.

– På de øyene som tilhører Finnøy kommune, merker vi at der det er god tilgang på jobber, fødes det flere barn, og omvendt, sier ledende helsesøster Kjølvik Berge.

Finnøy Kommune skilt

I 2020 blir Finnøy en bydel i Stavanger kommune, men helsestasjonen vil nok bestå.

Foto: Joanna / NRK

Attraktivt

Hun mener at Finnøy kommune ser ut til å være en attraktiv plass å flytte til for småbarnsforeldre, også de som ikke nødvendigvis har tilknytning til plassen.

– Det er masse nybygg og folk flytter til. Det har lenge vært sånn at man flytter vekk for å studere, og så flytter man tilbake for å etablere seg, men nå ser vi flere som kommer som ikke har noen relasjon til plassen fra før, sier hun.