Hopp til innhold

Her er Statoils nye hovedkontor

Vinnerutkastet til svenske Wingårdhs får skryt for sin tomteutnyttelse og funksjonelle løsninger. Men Statoils gigantprosjekt i Stavanger utsettes i ett år.

statoilbygg

Det planlagte nye hovedkontoret til Statoil har en elliptisk form som skråner fra 16. etasje mot nord til første etasje mot sør, ifølge pressemeldingen fra Statoil.

Foto: Wingårdhs

– Vår vurdering er at dette prosjektet gir oss best tomteutnyttelse, best økonomi og de beste arkitektoniske og funksjonelle løsningene, sier Arne Sigve Nylund, direktør produksjon og utvikling Norge (UPN) i Statoil, i en pressemelding fra selskapet.

Det nye hovedkontoret på Forus mellom Stavanger og Sandnes skal i første omgang romme 3500 ansatte, men kan bli utvidet. Et ankepunkt for Statoil er fleksibiliteten til «E=mc2» – som vinnerprosjektet heter, ifølge pressemeldingen.

Selv om Statoil på nåværende tidspunkt bare skal bygge ett bygg, har Wingårdhs sett for seg i alt tre identiske bygg som totalt kan bli arbeidssted for 8000 Statoil-arbeidere.

«Styrker Forus»

Vinnerutkastet plasserer hovedkontoret nær inngangspartiet til eksisterende bygg på Forus Vest og den planlagte kollektivaksen mot Vassbotn, ifølge pressemeldingen.

«Dette styrker urbaniseringen av området som blant annet Forusvisjonen legger opp til. (...) På grunn av en svært arealeffektiv bygningsform og kontorløsning, blir bruttoarealet langt lavere enn de andre prosjektutkastene i konkurransen.», heter det videre i pressemeldingen.

Utsettes ett år

Byggeprosjektet må imidlertid utsettes ett år på grunn av selskapets varslede investeringskutt fram mot 2016. Statoilansatte kan derfor tidligst flytte inn i nybygget i 2019 eller 2020, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Når selskapet reduserer investeringskostnadene for 2014–2016 i henhold til tidligere planer berører dette også kontorbyggprosjektet. Derfor vil fremdriftsplan utsettes i 12 måneder i forhold til det som var prosjektets opprinnelige plan. Fremover må vi bedre avklare problemstillinger knyttet til parkering og andre viktige reguleringsspørsmål før vi går videre, sier Hans Birger Thomseth, prosjektleder i Statoil, ifølge pressemeldingen.