Hopp til innhold

Her er ekspertenes aksjetips for 2017

Aksjeanalytikerne Peter Hermanrud og Geir Tjetland konkurrerer om å gi de beste aksjetipsene for det kommende året. Her er deres forslag.

Aksjemøtet 2016

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank og porteføljeforvalter i Skagenfondene, Geir Tjetland, har tro på henholdsvis solceller og Norwegian i 2017.

Foto: Ida Marie Stokkelien / NRK

– Jeg må nok innrømme at dette har høy prestisje i miljøet, sier Geir Tjetland i Skagenfondene.

I ti år har Næringsforeningen i Stavanger invitert to aksjeanalytikere til å konkurrere om å gi de beste aksjetipsene på Aksjemøtet. Peter Hermanrud, sjefstrateg i Swedbank, har vært med fra starten, mens Tjetland, som er porteføljeforvalter i Skagenfondene, overtok fra Kristoffer Stensrud i fjor.

De gir tips om fem aksjer hver som de tror vil gjøre det godt det kommende året. Fasiten på årets vinner kommer på neste møte i januar 2018.

Aksjene de velger må være notert på Oslo Børs.

Geir Tjetland

porteføljeforvalter i Skagenfondene, Geir Tjetland.

Foto: NRK

Geir Tjetlands tips

Geir Tjetland har mest tro på disse aksjene i 2017:

  • Will Wilhelmsen A
  • Norwegian
  • Bonheur
  • Golden Ocean
  • TTS

– Mine tips og Skagens filosofi går mye på å kjøpe billige aksjer, så jeg har landet på en del sikre aksjer som er billige, sier Tjetland.

Alle hans valgte selskaper utenom Norwegian driver innen shipping og marin industri. Norwegian er en av hans favorittaksjer.

– Når 2016 blir gjort opp, vil nok fasiten være at Norwegian har flydd flere passasjerer enn SAS. Videre vil langdistansesatsingen bringe stor inntjening til selskapet de neste fire–fem årene. Det er bare et spørsmål om hvor stort eventyret skal bli, sier Tjetland.

Peter Hermanruds tips

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank.

Foto: CF-Wesenberg

Peter Hermanrud lot for første gang være å ta med Norwegian i sin anbefaling.

– På overflaten virker det veldig klokt å ta med Norwegian, men skal jeg ta den med på lista, må jeg bruke mye mer tid på å finne ut at det ikke er noe med aksjen som jeg ikke liker, sier han.

Hermanrud anbefaler følgende aksjer:

  • Golden Ocean
  • Norsk Hydro
  • Yara International
  • Storebrand
  • REC Silicon

Hermanrud er mest spent på solcelleprodusenten REC Silicon.

– Solmarkedet har vært i voldsom vekst i 30 år sammenhengende. Dette vil forsterke seg de neste årene. Fordi nå blir solenergi enda billigere, mens annen strøm fra kull, olje og gass blir dyrere, sier forklarer han.

– Dette er veldig godt nytt for miljøet. For det kan nå bli mye kjappere vekst i solmarkedet.

Hvem vinner?

Men Hermanrud er samtidig usikker på aksjen. Aksjer i solmarkedet har nemlig en tendens til å svinge kraftig.

– Enten vinner jeg denne konkurransen jeg på grunn av REC, eller så taper jeg på grunn av REC, sier han.

Knepen seier til Hermanrud

Hermanrud trenger imidlertid ikke å vente ett år på å juble. På dagens møte i Stavanger ble det klart at sjefstrategen kom med litt bedre aksjetips for 2016 enn Tjetland. Hermanrud fikk en avkastning på 30 prosent på de aksjene han anbefalte i fjor, mens Tjetland fikk en avkastning på 28 prosent.