Hopp til innhold

Her er byene som er best rusta til å møte framtida

En fersk analyse av de 71 største byene i landet viser hvilke ti byer som er mest framtidsretta. På topp ti-lista er hele fire av byene i Rogaland representert.

Framtidsretta byer

Ålesund, Bergen og Stavanger står på lista over Norges mest innovative byer.

Foto: Montasje / NRK

– Er dette første scene?

Gründer og daglig leder Henrik Jesman Sunde sjekker hva illustratør Tim Levang driver med. Levang er i gang med å lage en tegnefilm som skal selges til et stort internasjonalt selskap.

Zoaring ble startet i 2012 og har spesialisert seg på små tegnefilmer som næringslivet bruker til å forklare alt fra intern omorganisering til bedriftsverdier.

– Det handler om å forklare et budskap sånn at de ansatte faktisk forstår det, sier Sunde.

Med en omsetning på rundt 10 millioner kroner og ti ansatte har Zoaring blitt en suksesshistorie i Stavanger, og et tegn på at det ikke bare er olje og gass de driver med i byen.

Tom Levang og Henrik Jesman Sunde

Gründer og daglig leder Henrik Jesman Sunde i Zoaring mener oljeindustrien bidrar til innovasjon og gründervirksomhet i Stavanger. Her sjekker han hva illustratør Tim Levang driver med.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Har analysert 71 byer

Og at Zoaring oppstod i nettopp Stavanger er ingen tilfeldighet, skal vi tro konsulentselskapet Multiconsult. De har analysert alle de 71 norske byene med mer enn 10.000 innbyggere, for å finne ut hvilke som er best rusta til å møte en norsk framtid uten enorme oljeinntekter, og med flere eldre og klimaendringer.

I denne kåringen ender Stavanger opp som en av landets ti mest framtidsretta byer. På ti-på-topp-lista er det hele fire byer som ligger i oljefylket Rogaland. I tillegg til Stavanger er Sola, Sandnes og Bryne på lista.

De andre byene – eller bykommunene – på lista er Kongsberg, Bærum, Bergen, Trondheim, Ålesund og Oslo.

– Denne byindeksen viser veldig tydelig at oljenæringen har vært ekstremt viktig for norsk næringsliv, sier Bernt Sverre Mehammer, markedssjef for by og samfunn i Multiconsult.

Multiconsult har blant annet målt antall patenter per innbygger, antallet nyetablerte selskaper, hvor mye privat næringsliv byene har, og hvor mye utdanning og kompetanse folk har.

Bernt Sverre Merhammer

Bernt Sverre Mehammer, markedssjef for by og samfunn i Multiconsult.

Foto: Hampus Lundgren/Multiconsult

Selskapet skal bruke analysen, som skal oppdateres årlig, til å hjelpe norske kommuner til å forberede seg på framtiden. Den aller mest framtidsretta byen blir kåret 6. desember.

Slik TV-serien «Lykkeland» viser har Stavanger måttet omstille seg raskt, og legge til rette for en stor industri.

– Dette har gjort at man har blitt veldig dyktige på å tenke stort og legge til rette for verdiskaping, sier Mehammer.

Filma teikning på papir er alt blitt ein stor forretningssuksess for dei to unge grundarar i Stavanger Simen Ytre-Arne og Henrik Jesman Sunde. Både næringslivet og offentlege institusjonar vil gjerne ha små informasjons -og reklamefilmar frå dei to.

NRK besøkte Zoaring i 2013. Den gang var Stavanger-selskapet helt nystarta.

I tvil om analysen

Professor Ragnar Tveterås ved Universitetet i Stavanger er ekspert på byer og næringsutvikling, men er usikker på om analysen til konsulentselskapet er riktig.

– For å være framtidsretta skal du tiltrekke deg arbeidskraft, forskning, kapital, og jeg er veldig i tvil om denne analysen fanger opp dette, sier han.

– Men dette er et morsomt utgangspunkt for å stimulere til en diskusjon.

Ragnar Tveterås

Ragnar Tveterås, professor i industriell økonomi ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Selv om Tveterås er kritisk til analysen, synes han resultatet virker rimelig.

– De store byene er antageligvis de som er best posisjonert i forhold til de framtidsretta næringene, og de havner på toppen i analysen.

– Nedgangen kommer

Professoren er også enig i at oljeindustrien stimulerer innovasjon.

– I denne regionen utvinner vi fossile ressurser, olje og gass, men de som jobber i sektoren har ikke fossil kompetanse, de har kompetanse som kan brukes i mange næringer, sier Tveterås, som samtidig understreker at overgangen til en framtid uten olje ikke vil være smertefri.