Hopp til innhold

Her er bøndene som ikke stemmer Senterpartiet

Kolbjørn Anda har en periode bak seg som Senterparti-politiker. Nå stemmer han og sønnen Jørgen Narvestad Anda på Miljøpartiet De Grønne. Hvorfor? Se intervju med de engasjerte bøndene.

Jørgen Narvestad Anda og Kolbjørn Anda

Kolbjørn Anda og sønnen Jørgen Narvestad Anda gikk over fra konvensjonelt til økologisk landbruk på gården sin på Leikvoll i Randaberg. NRK spurte dem og andre lokalpolitikere om hva vi skal leve av etter oljen.

Valglogo

– Vi må se på de kvalitetene vi har som bønder. Det er viktig å trives i jobben sin, og da må vi ikke fokusere på penger og lønn, for der klarer ikke vi å konkurrere, sier økobonde Kolbjørn Anda på Leikvoll i Randaberg.

Anda har ei fortid som konvensjonell bonde. Han hadde to perioder bak seg i kommunestyret for Senterpartiet da han fant ut at han ikke hørte hjemme i partiet. Nå stemmer han på Miljøpartiet De Grønne og driver økologisk landbruk.

– Skiftet har gått utrolig bra. Det handler om å stelle jorda på en slik måte at vi får gode avlinger, at jordlivet blir tatt godt vare på. Mindre maskiner – i det hele tatt en fornuftig agronomi, sier Anda.

Fjøset på Leikvoll

Kolbjørn Anda i fjøset på Leikvoll.

Foto: Eirin Larsen/NRK

– Vi bruker lite sprøytemidler

NRK har også invitert fylkessekretær i Senterpartiet, Tone Ravnås, til Anda sitt fjøs. Hun mener det konvensjonelle landbruket i Norge langt på vei er økologisk nok.

Tone Ravnås

Elin Schanche, ordførarkandidat for Høyre i Rennesøy.

Foto: Eirin Larsen / NRK

– Økologisk landbruk er en god måte å drive på, samtidig kreves det mye areal for å produsere samme mengden mat. Og samtidig må jeg si at mange plasser i Norge drives det veldig økologisk. Jeg synes for eksempel at vi er flinke til å bruke lite sprøytemidler, sier hun.

Se intervjuet med bøndene i videoen øverst i artikkelen – der prater vi også med ordførerkandidat på Rennesøy, Elin Schanche (H), og varaordfører i Randaberg (Sp), Jarle Bø, om hva vi skal leve av etter oljen.

Geit i solopppgang

Ei av geitene på gården fikk med seg debatten fra taket.

Foto: Eirin Larsen/NRK