NRK Meny
Normal

Her bor han som i 1918

Vestevegen 33 i Haugesund og eier Carl Egil Buch får i dag Fortidsminneforeningen i Rogaland sin vernepris for 2014. – En stor ære, sier eieren av det 96 år gamle huset.

Carl Egil Buch

Carl Egil Buch lever og ånder for at huset hans skal være i god stand. Han er stolt eier av flere eiendommer i Rogaland. I Vestevegen har han innredet alt i 1918-stil.

Foto: Magnus Berning / NRK

Han kjøpte huset da han kom til Haugesund for å ta fatt på arbeidet som ny konservator og museumsbestyrer i 1973. Huset hadde hatt få eiere og var i veldig lik stand som i byggeåret 1918.

– Jeg tør påstå at det ikke har vært brukt hammer og sag innendørs her siden huset ble bygget. Vedlikeholdet gjøres med pussepapir, maling og lakk, sier 71-åringen.

Utvendig har han derimot måttet justere og bytte ut ting litt etter hvert som været og vinden fra Sletta i vest har satt sine spor.

Fra vinduene i andre etasje har han utsikt mot Tonjer Fyr på Sørhaugøy, som han hadde i sin portefølje da han var museumsbestyrer.

Minneverdig hus

Ett av fire soverom hjemme hos Buch. – Vintersoverommet mitt i Haugesund, avslører Buch, som bytter rom mellom sommer og vinter.

Foto: Magnus Berning / NRK

Tredje vernepris til familien

Da han var konservator i Haugesund fikk han mange priser for sitt arbeid. Kommunens kulturpris, lokalavisens honnørpris, fylkeskommunens miljøvernpris og håndverkerforeningens ærespris.

Når Buch i dag mottar verneprisen er han den tredje i nærmeste familie som får vernepris for særdeles godt vedlikehold av sine eiendommer. Hans bror og hans nå avdøde mor i Stavanger har fått vernepriser før.

Ettersom han for første gang på lenge ikke lenger er medlem av styret i Fortidsminneforeningen, var det kanskje naturlig at det var nettopp han som fikk prisen i år.

– Huset fremstår jo som et lite stykke kunst, som han selv sier det.

Og han lever og ånder for at alt skal være i stand.

Buch var i sin tid kjent for å være den knallharde konservatoren som ville verne falleferdige bygninger der andre ville rive og bygge nytt.

Sommerhus

Minneverdig hus

I nesten alle husets rom fyres det med ved. Her i entreen.

Foto: Magnus Berning / NRK

Hjemme tillater han ingen forfall overhode. Vedlikeholdsplanen han skrev for over 40 år siden følges ennå.

Hver sommer bygger han sitt eget stillas og tar én utside av huset. Han skraper, pusser, bytter bord når det behøves, og maler.

Om sommeren er også det engelske hageanlegget han har bygget, med egne hender, en fryd og både se til og å være i.

Etter at han sluttet i Haugesund kommune som 62-åring bor han i foreldrenes gamle hus som han eier i Stavanger, mens han bruker huset i Haugesund som sin sommerbolig.

Noe museum ser han ikke for seg at huset skal bli.

– For det første håper jeg å få leve her i mange år enda. For det andre håper jeg at når jeg en gang skal selge at jeg finner den rette kjøperen, en som har samme lidenskap og som kan holde det ved like som meg, sier Buch.