Her blir svindlerne avslørt

Kystvakten hentet onsdag formiddag opp flere biler som er dumpet i sjøen ved Dale asylmottak i Sandnes. Politiet tror det dreier seg om svindel.

– Vi fikk tips om at det lå omtrent syv biler på dypet her, så nå skal vi ned å hente dem opp og se hva det er for noe, sier utreder hos Gjensidige, Tony Eide.

Magnar Hetland

Etterforskningsleder ved Sandnes politistasjon, Magnar Hetland.

Foto: Erik Gjesdal / NRK

Kystvakten, politiet og Gjensidige forsikring startet onsdag formiddag jobben med å avsløre forsikringssvindlerne som har meldt bilene på sjøbunnen stjålne.

Ønsker kjappe penger

– Svindlerne gjør dette for å få kjappe penger. De får jo utbetalt erstatning for bilene som blir borte. De melder dem stjålet, og så dukker de aldri opp igjen. Derfor er det svært bra når vi får avslørt slike tilfeller. Dette går jo utover alle andre som betaler til forsikringsselskapene, sier Eide.

Både forsikringsselskapet og politiet er sikre på at bilene ikke er havnet der ved et uhell.

– Vi er ikke kjent til at det er meldt om at noen biler har gått utenfor kaien der ved et uhell. Bilene som befinner seg utenfor Dalekaien er dumpet der med vilje slik vi ser det, sier etterforskningsleder ved Sandnes politistasjon, Magnar Hetland.

Video Bilsvindel

Foto: Anders Fehn.

Kan få 6 års fengsel

Hverken politiet eller forsikringsselskapet klarer å anslå hvor ofte slik svindel skjer, men hos Gjensidige i Sandnes har de funnet 21 biler i lignende situasjoner de siste to årene.

– Det er mange biler, mye penger og masse arbeid for oss, sier Eide som likevel er rimelig sikker på at svindlernes plan nå vil bli avdekket.

– Det er nok noen som sitter og svetter litt her nå. De prøver å skjule det så godt de kan, men vi har gode teknikere og medarbeidere så stort sett så finner vi eieren, og hva som har skjedd, sier han.

Selskapet er klare for å iverksette flere tiltak når svindlerne blir avslørt.

– De blir tatt for svik, og vi vil kreve pengene tilbake igjen. De blir også anmeldt til politiet for forsikringsbedrageri etter straffeloven. Det har en ganske høy strafferamme på inntill 6 års fengsel hvis det er alvorlgie tilfeller. De fleste som blir tatt får ubetinget fengsel, sier Eide.

– Et ideelt område for kriminelle

Bilene ble dumpet utenfor Dalekaien, tvers over Gandsfjorden, og i et avlukket område med lite folk.

– Dette var en fin plass å dumpe en bil, sett fra en kriminells synspunkt. Bommen var ikke låst, så her var det fri tilgang. Nå må vi få noen til å låse av og sikre dette området slik at det ikke skjer igjen, sier Eide.

Ifølge etterforskningsleder Hetland har også biler blitt hentet opp fra samme sted før.

– Vi har snakket med dykkere som hentet biler der for 40 år siden. Det har blitt dumpet biler der siden krigen fordi det er så dypt. Det er ingen som hører eller ser det, så det må bli sett fra andre siden av fjorden, og hvis det er mørkt er det vanskelig, sier Hetland.

Flere nyheter fra Rogaland