Her blir sauene berga med helikopter

Bonden fra Ryfylke leide inn helikopter for å redde sauene sine. Da hadde de stått værfast på fjellet i flere døgn.

Bonde Karl Gustav Loftshus leide inn helikopter for å redde sauene, som hadde stått værfast i flere døgn.

SE VIDEO: Her lemper Karl Gustav Loftshus sauene sine inn i en kasse, som henger under det innleide helikopteret, mens datteren May Kristin Loftshus filmer dramatikken.

Villsauene sto fast på fjellet

I flere dager sto villsauene fast på fjellet i Sauda.

Foto: Privat

– Sauene blei overraska av et voldsomt snøfall, og kom seg ingen vei, sier Karl Gustav Loftshus.

Det var avisa Ryfylke som først skrev om den spesielle redningsaksjonen i Sauda i Ryfylke. Til sammen 20 villsauer var innestengt av snømengdene på 760 meters høyde.

For en drøy uke siden var de nede for å få fôr, før de dro oppover til fjells.

Prøvde å nå sauene til fots

– Sauene er merka med GPS, så jeg visste hele tida hvor de var. Da snøen kom, forsto jeg at de var i trøbbel, sier bonden.

Dermed fikk han med seg flere hjelpere, som satte kursen mot sauene på truger i forrige uke.

– Det var både skodde og én meter med nysnø. Vi var 200 meter fra sauene, da vi innså at vi måtte gi oss, sier Loftshus.

Så snart de var hjemme igjen, bestemte bonden seg for å bestille helikopter.

Bomtur med helikopter

– Jeg blei fortvila over hele situasjonen, og ville få sauene ned så raskt som mulig. Da kunne vi fly opp til toppen, og frakte sauene ned i en kasse, som var festa til helikopteret.

Men heller ikke dette skulle vise seg å være helt enkelt. Forrige lørdag gjorde de et forsøk på å fly inn mellom snøbygene, uten hell.

– Været blei så dårlig at vi måtte bare gå fra sauene. Vi blei enige om å gjøre et nytt forsøk så snart været bedra seg, sier han.

Den muligheten kom i går, men ikke før de først hadde hatt nok en bomtur.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

Klarte det på tredje forsøk

– Igjen gjorde skodde og snø det vanskelig for oss. Men etter en stund, letta været. Da kom vi oss opp, og fikk sauene over i kassen. Etter to helikopterturer, var alle trygt nede igjen.

Da hadde sauene stått fast på fjelltoppen i nesten en uke. Loftshus har hatt villsau i ti år, og har aldri opplevd lignende.

– Jeg blei selvsagt svært letta og glad. Det har vært mange tanker den siste uka. Jeg tror ikke sauene har lidd noen nød, men det er ikke kjekt når vi ikke vet hvor lenge de må bli stående, sier han.

Kostbart med helikopterhjelp

Redningsaksjonen blir en dyr affære for bonden, med innleie av helikopter, pilot og annet mannskap.

– Jeg vet ikke hvor mye det vil koste, men pengene betyr ingenting oppi dette. Jeg er svært takknemlig for den gode jobben som alle gjorde, slik at dette kunne få en lykkelig slutt.

Nå er sauene trygt plassert på låven. Der blir de stående i noen dager, for å få i seg godt med mat. Om noen dager, slippes de imidlertid ut igjen.

– Da har de jo fri tilgang til å gå opp igjen, men det tror jeg ikke de gjør. Jeg håper i hvert fall ikke det, sier han.