NRK Meny
Normal

Her blir det ikke 110 km/t

Selv om den påtroppende regjeringa vil øke fartsgrensene på enkelte motorveier til 110 kilometer i timen, er ikke det mulig mellom Sandnes og Stavanger.

Kø på motorveien

Motorveien mellom Stavanger og Sandnes er ikke i god nok stand til å ha en fartsgrense på 110 km/t, mener vegvesenet.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Høyre og Fremskrittspartiet presenterte regjeringsplattformen på Sundvolden hotel mandag kveld. De vil at fartsgrensa på de tryggeste motorveistrekningene skal økes til 110 km/t.

Ingve Undheim

Ingve Undheim i Statens vegvesen.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

Men det er ikke mulig på motorveien, E39 mellom Sandnes og Stavanger, skriver Rogalands Avis.

– Håndboken for utforming av vei går i dag bare til 100 km/t, så 110 kan jeg ikke uttale meg om. Men det er mye strengere krav til 100-soner enn til 90, sier overingeniør Ingve Undheim i Statens vegvesen til avisen.

Ikke god nok standard for 110 km/t

Ifølge Statens vegvesens standarder er det for kort avstand mellom de forskjellige kryssa på strekninga. I tillegg er påkjøringsrampene for korte. Hvis fartsgrensen skal økes trengs det en omfattende ombygging av veien, eller en endring i håndbøkene til Statens vegvesen.

– Senker vi kravene blir sikkeheten for dårlig og det vil vi jo ikke kunne tillate. Målet er å redusere antall drepte og skadde i trafikken, helst få det ned i null, sier han.

– Øker risikoen for ulykker

Trygg trafikk vil ikke øke fartsgrensa.

– Du får kortere tid til å reagere på, og det mener vi kan øke risikoen for ulykker. I 130 km/t holder folk også ofte ulik fart, noe som kan skape farlige situasjoner. Dessuten blir jo belastningen høyere på kroppen jo større fasten er, sier kommunikasjonssjef Kristin Øye til RA.