Hopp til innhold

Fotballinspirasjon sikrer lydanlegg i kinoen

Innsparinger og skattesvikt går ofte utover kommunenes kulturtilbud. I Haugesund har de henta sponsorer fra næringslivet for å sikre nytt lydanlegg i kinoen.

Kultursjef Eilef Fjon foran Festiviteten i Haugesund

Kultursjefen i Haugesund, Eilif Fjon, har sikret nytt lysbord i kulturhuset (i bakgrunnen) og lydanlegg i kinoen ved å spørre næringslivet om hjelp. Inspirert av sponsorarbeidet til FK Haugesund.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Vi er nok ikke så proffe som fotballklubbene, men vi har henta inspirasjon fra FK Haugesund, og vi har hatt et godt samarbeid med dem, sier kultursjefen i Haugesund kommune, Eilif Fjon.

Han står foran Festiviteten i Haugesund, et velkjent sted for dem som har sett, og vært til stede på Filmfestivalen i byen. Nå har kulturhuset fått sponset nytt lysbord, og kinoen litt lenger bort i gata skal få lydanlegg, takket være en sponsoravtale med sparebanken i byen.

Kongelig besøk i Edda kino i Haguesund

Kongen og dronningen var på besøk i Edda kino i forbindelse med filmfestivalen i Haugesund i 2004. Nå får de oppleve bedre lyd om de kommer tilbake.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

– Det er nok ikke en sponsoravtale vi kjenner fra gammelt av. Det handler og om hva sponsoren får igjen, forteller Fjon.

Han legger til at sparebanken får billetter, eksponering og andre tjenester som takk for hjelpa.

Går ikke til sykehjem og skole

I andre enden av fylket sitter kulturhusleder i Eigersund kommune, Ingunn Myklevoll Sjøen. Hun ønsker seg lydanlegg og flygel, men det er foreløpig kun ønsket som er reelt.

FK Haugesund - Sandnes Ulf

Sponsorarbeidet som gjøres i fotballklubber som FK Haugesund, har inspirert kultursjefen i byen.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Vi blir jo inspirert, og vi ønsker å legge en plan for å gjøre noe lignende, sier Sjøen.

Til tross for at Haugesund kommune står på den såkalte Robek-lista, en liste over kommuner i økonomisk ubalanse, har de sikret at sponsormidler som kommer inn, går til det de skal gå til. Det ble gjort allerede for 20 år siden, da et eget kommunalt foretak ble opprettet.

– Vi etablerte foretaket for å hente inn penger på andre måter, og sikre at inntektene blir i foretaket. Da kan de som skyter inn penger, kan være trygge på at de går til kulturen, sier Fjon.

Jakter flere samarbeidspartnere

Kultursektoren i kommunen har et stort inntjeningskrav ettersom kun en tredjedel av kulturbudsjettet på 110 millioner kroner finansieres av kommunen. De resterende to tredjedelene finansieres blant annet av billettinntekter og bidrag fra sponsorer.

Nå vil kultursjefen hente inn enda flere sponsorer for å sikre at kulturtilbudet i byen bevares.

– Vi ønsker å gjøre mer av dette, og vi har inngått noen flere avtaler. De er riktignok mindre enn den med Haugesund sparebank, men vi er på jakt etter flere samarbeidspartnere, avslutter Fjon.