Hopp til innhold

Storstilt razzia mot byggebransjen

Den største aksjonen noensinne mot kriminalitet i byggebransjen er nettopp avsluttet i Stavanger. 2000 arbeidere ble kontrollert.

Den største aksjonen noensinne mot kriminalitet i byggebransjen er nettopp avsluttet i Stavanger. 2000 arbeidere ble kontrollert.

Det er mistanke om en rekke ulovligheter etter at 2000 byggearbeidere er kontrollert i Sør-Rogaland. Noen arbeidere gjemte seg for kontrollmyndighetene, mens andre oppgav at de ikke fikk lønn.

Gro Ellingsen, Arbeidstilsynet

Gro Ellingsen er tilsynsleder i Arbeidstilsynet og talsperson for det tverretatlige samarbeidet mot arbeidsmarkedskriminalitet.

Foto: Tora Lind Berg / NRK

Over 100 personer, fra blant annet politiet og Arbeidstilsynet, var tirsdag og onsdag denne uka i aksjon på byggeplasser i Sør-Rogaland. Målet var å avdekke arbeidskriminalitet.

Nær 2000 byggearbeidere er kontrollert, og det er mistanke om en rekke ulovligheter.

Flere av arbeiderne innrømmet overfor politiet at de jobbet svart. Noen arbeidere gjemte seg for kontrollmyndighetene, mens andre oppgav at de ikke fikk lønn.

Velkomsten på byggeplassene var variabel. Ikke alle var fornøyde med å få besøk, men mange av firmaene var fornøyde med kontrollen som ble gjennomført.

– De ga oss tilbakemeldinger på det da vi var ute. Mange av de kontrollerte firmaene synes det er bra at vi er til stede, slik at det blir vanskeligere å drive ulovlig, sier Gro Ellingsen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet.

Politiet følger opp

NRK var med da politiet bortviste arbeidere fra arbeidsplassen. Tre litauere måtte avslutte arbeidet på et privat bolighus i Stavanger. Mye tyder på at de har blitt lurt til å jobbe ulovlig.

Politiet vil nå følge opp flere av de kontrollerte firmaene, som mener det er mistanke om ulike typer ulovligheter. Dette gjelder i hovedsak firmaer i privatbransjen.

Arbeidskriminalitet – et omfattende problem

Skatteetaten mener det arbeides svart for 420 milliarder kroner årlig i Norge. Undersøkelser blant bedriftseiere på Nord-Jæren viser at nesten halvparten av håndverksbedriftene opplever ofte at de mister jobber til konkurrenter som arbeider svart.

– Når politi, kontrolletater og andre samarbeidspartnere går sammen i bekjempelsen av arbeidsmarkedskriminalitet, gir det oss større kraft og bredde, sier Gro Ellingsen, tilsynsleder i Arbeidstilsynet.

16. mars i år åpnet Rogaland politidistrikt, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, NAV og Kemneren i Stavanger et samlokalisert senter mot Arbeidsmarkedskriminalitet. Etatene har gjennomført flere aksjoner sammen allerede, men dette er den desidert største.

Vi ønsker å komme de useriøse firmaene som driver ulovlig til livs. Det blir flere kontroller. Sammen kan vi forhindre at mennesker blir utnyttet i arbeidslivet og at store verdier blir unndratt fra fellesskapet, sier Ketil Remman, fungerende leder for Felles utlendings- og forvaltningsenhet i Rogaland politidistrikt.