Heltene overbeviser og imponerer!

Høstens storsatsting fra Haugesund teater, Helter - en dødsbra opplevelse, hadde premiere i går kveld. Dette er Haugesund teater på sitt aller beste, mener vår anmelder.

Helter: Britt-Synnøve Johansen og Madeleine Fredstad Røseth

Britt-Synnøve Johansen og Madeleine Fredstad Røseth spiller to av de fem heltene på Haugesund teater.

Foto: Promo

Forestilling: ”Helter” – en dødsbra opplevelse
Sted: Haugesund teater

terning 5
Foto: Colourbox

På scenen:
Britt-Synnøve Johansen, Madeleine Fredstad Røseth, Liv Landmark, Janna Kari Kvinnesland, Thale Tornes, Jesper Malm, Elin Gunnarsdotter Sandvik, Linn Løvvik, Cathrine Borkenhagen, Thomos Young, Siri Embla Risnes, Odin Staveland, Kjetil Dalland, Odd Martin Skålnes, Stig Valnumsen, Øyvind Hegg Lunde.

Bak scenen:
Birgit Amalie Nilssen, Odin Staveland, Skjalg Molvær, Darren Royston, Kai Miedendorp, Halldis Hoaas, Bernhard Østebø, Mike Robertson, Stig Morten Sørheim, Freya Busby, Unni Gjerde Jørgensen.

Anmeldelse:

Når en går så høyt ut så er fallhøyden stor, men Haugsund teater og teatersjef Birgit Amalie Nilssen lander fjellstøtt. For dette handler på mange måter om hvordan en lever livet sitt. Rammen rundt teaterstyklkket er fem kvinner fra 17 til 66 som møtes på sykehuset. Alle har kreft og vi får følge dem gjennom ulike stadier. Og som publikum får du et nært møte med de fem kvinnene og legen deres.

Odin Staveland leverte musikk

Odin Staveland fra Vamp har spesialskrevet musikken til stykket. Han viser at han mange strenger og tangenter å spille på. Musikken er var og følsom, tekstene er gode og passer godt inn i handlingen.

Bandet er rett og slett fantastisk og med Odin selv på vokal - sammen med hovedrolleinnehaver Britt Synnøve Johansen, så fortjener flere av sangene definitivt et liv utenom teateret.

Fra førpremieren på teaterstykket Helter.

VIDEO: Helter på Haugesund teater. Foto: Arne Gunnar Olsen/NRK

Britt-Synnøve som Thea

Britt-Synnøve er troverdig i rollen som Thea. Vi kommer nært innpå Thea, hennes følelser og hvordan hun takler sjukdommen. Også Madeleine Røseth som spiller 17 år gamle Mia gjør en formidabel jobb på scenen.

Disse damene har jo blant annet barbert seg på hodet og bare det gjør jo rollefigurene mer overbevisende. Det er særlig innsatsen fra disse to som gjør at Helter blir til en sterk og flott opplevelse.

Er det noe som trekker ned?

Det tas jo i bruk sterke visuelle virkemidler fra scenen. Blant annet har teateret laget flere små filmsnutter som vises på storskjerm underveis i forestilling. Ideen er veldig god, og det første facebook-innslaget er rett og slett genialt.

Men lyden er litt dårlig i dialogen på disse filmsnuttene, noen av filmsnuttene er kanskje litt lange og et par av dem også unødvendige for handlingen sin del. I tillegg kunne en nok ha strammet inn stykket noe på steder der manuset kanskje ikke holder helt mål.

Konklusjon

Dette er Haugesund teater på sitt aller beste, original og selvskrevet historie med følsomt tema, her er humor, men også alvor, musikken er fantastisk, det er gode skuespillerprestasjoner og jeg anbefaler alle som ikke har kjøpt billett om å gjøre det.