NRK Meny
Normal

Nesten nyfødt og klar for boligmarkedet

Mathias Ryan-Frafjord har ikke lang ansiennitet, men kan allerede slå ut flere hvis han skulle kjøpt bolig i Stavanger i dag.

Mathais Frafjord med foreldrene sine

Tre måneder gamle Mathias har allerede flere ukers ansiennitet i boligbyggelag.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund

Stadig flere foreldre i Rogaland melder barna sine inn i boligbyggelag. Hittil i år har 74 babyer fått medlemskap i Stavanger boligbyggelag.

Det er forkjøpsretten som frister, og en rett som kan bli trumfkortet å spille når de små en dag skal ut på boligmarkedet.

– Vi gikk inn på internett, og tegnet Mathias som medlem. For han kan det være det som får han inn på boligmarkedet, sier Morten Frafjord.

Han er far til tre måneder gamle Mathias som allerede har flere uker med ansiennitet i Obos boligbyggelag.

Les også: Vil danne ny boligbyggelag-gigant på Vestlandet

Les også: Flere frie boligeiere

Dåpsgaver

Cecilie Wathne i Stavanger boligbyggelag

Cecilie Wathne i stavanger boligbyggelag forteller om flere juniormedlemskap i boligbyggelag.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund

Foreldrene har kjent på at boligmarkedet ikke er like lett - og ville sikre at etterkommeren selv har gode kort på hånd. Det er det flere som tenker på, sier administrasjonssjef i Obos, Tor Eriksen.

– Folk gir dette i gave til dåpen, og til sine egne barn. Dermed sørger de for at barna blir meldt inn nesten fra dag en, sier Eriksen.

For jo lenger man har vært medlem, jo bedre stiller man i budrunden. For når budrunden er ferdig for hus som selges gjennom boligbyggelag, kan medlemmer med lengst medlemskap komme inn fra sida og kjøpe boligen til høyeste bud.

– Du slipper jo opphetede budrunder, forteller Eriksen.

I Obos blir 30 prosent av alle boligene solgt til personer med forkjøpsrett. I Stavanger boligbyggelag er tallet nærmere 40 prosent. Og stadig flere i Rogaland vil sikre barn og barnebarn denne muligheten.

Les også: Legger medlemskap i boligbyggelaget under juletreet

Les også: Mange kjøper bolig på forkjøpsrett

Juniormedlemskap tar av

Tor Eriksen i Obos

Tor Eriksen i Obos forteller at flere av boligene i Obos selges ved bruk av forskjøpsrett.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund

– Vi har enormt mange som kjøper medlemskap i dåpsgave. Omtrent en tredjedel av alle medlemskap vi selger er juniormedlemskap, forteller Cecilie Wathne i Stavanger boligbyggelag.

Hun forteller at de aller fleste av disse medlemskapene er nettopp babyer. Hittil i år har 74 barn under ett år fått medlemskap i Stavanger boligbyggerlag , og de har dermed mange, mange år med ansiennitet når første bolig skal kjøpes. Men selv få dager som medlem kan gi snarvei i boligkøen.

– Det er ikke alltid den lengste ansienniteten som gir utslag. Mange unge bruker forkjøpsretten, og da er det gjerne forskjell på dager eller uker, sier Wathne.

For Mathias sin mamma Wenche Ryan, er det et håp at det bare uker gamle medlemskapet skal være godt å ha når han skal ut på boligjakt i framtiden.

– Når han blir stor så er det kjekt at han må slippe å slåss så mye som noen må for å komme seg inn på boligmarkedet, sier hun mens Mathias gurgler videre, intetanende om høye priser og boliglån.

Er du medlem i boligbyggelag, og hva synes du om ordningen?