Helseministeren i Stavanger for å gjøre olje til helse

Teknologi fra oljebransjen kan overføres til helse og gi mange nye arbeidsplasser og bedre helse. Det var budskapet fra helseminister Bent Høie, da han besøkte Universitetssykehuset i Stavanger i dag

Helseministeren i Stavanger for å gjøre olje til helse

Teknologi fra oljebransjen kan overføres til helse og gi mange nye arbeidsplasser og bedre helse, er budskapet fra helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie valgte Stavanger i dag da han skulle legge fram regjeringens plan for å satse på helseteknologi.

Pumper og rør fra oljeindustrien kan overføres både til hjerter og hjerner for å stille diagnoser og redde liv.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie er overbevist om at teknologioverføring skaper nye muligheter både for industrien og for pasientene.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

– Vi er helt overbevist om at det både finnes muligheter for å overføre teknologi og kunnskap begge veier som skaper nye muligheter både for industrien, og ikke minst for pasientene, sier Høie.

«Big business»

For å møte eldrebølgen om femten år er det behov for ny teknologi. Derfor vil regjeringen knytte helse, forskning og næringsliv tettere sammen. Helse kan bli «big business».

Les også: Vil ha hjertestans-app til Norge

– Vi stoler på business hver dag. De leverer oss utstyr. De kommer og passer på det. De fikser det for oss. Vi må ha et sunt forhold til dem.

Det sier Alf Inge Larsen, overlege ved Stavanger Universitetssykehus.

Alf Inge Larsen

– Vi må ha et sunt forhold til business, sier Alf Inge Larsen, overlege ved Stavanger Universitetssykehus.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Koble mennesker sammen

Stavangerregionen trenger 10 000 nye arbeidsplasser fram mot 2020 og samarbeider allerede med Houston om helseteknologi.

– Alt dette er produsert et sted. Det er utviklet et sted. Det skaper arbeidsplasser et sted, og det er ingen grunn til at ikke vi, Norge og Stavanger, ikke skal ta vår del av dette. Jeg er overbevist om at vi har de rette folkene og den rette innstillingen. Da gjelder det bare å koble menneskene sammen så får en resultater, sier Høie.

Les også: Dragkamp om hvor det nye sykehuset skal ligge

Les også: Hissig debatt om sykehuslokalisering

Helseministeren er påpasselig med å ikke foregripe beslutninger.

– Er det derfor sykehuset skal plasseres sammen med universitet og næringsutvikling?

– Det skal vi komme tilbake til i januar, ler Høie.