Hopp til innhold

Tusenvis av frivillige står klare til å hjelpe til med å bremse koronasmitten

– Jeg ønsker jo å være til hjelp når det skjer noe, sier Roy Worum i Haugesund Røde Kors.

Roy Worum

Hjelpekorpsleder Roy Worum i Haugesund er blant mange frivillige som står klare til å hjelpe det offentlige i kampen mot koronaviruset.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

I går ba statsminister Erna Solberg om at hele Norge stiller på en nasjonal dugnad for å bremse koronasmitten. I dag får hun svar fra de frivillige. Leder i Haugesund Røde Kors Hjelpekorps, Roy Worum, er en av mange som vil hjelpe.

– For oss som er frivillige så ønsker en jo å være til hjelp når det skjer noe. Enten for det offentlige, eller for andre som måtte trenge det i den situasjonen vi er i nå, sier Worum.

Røde Kors har beredskapsavtaler med 200 av landets kommuner. Nå stiller organisasjonen frivillige i sine lokallag over hele landet til disposisjon.

– Vi er i dialog med myndighetene på flere nivå, både nasjonalt, regionalt og lokalt. Vi kartlegger hvilken kompetanse og kapasitet de ulike lokallagene våre har. Det sier Anders Thorheim, som er enhetsleder for samfunnssikkerhet og beredskap i Norges Røde Kors.

Mye å bidra med

Haugesund kommune er en kommunene som har en beredskapsavtale med Røde Kors. Kommunen har allerede vært i dialog med flere frivillige organisasjoner. Onsdag denne uken ba Helsedirektorat alle landets kommuner om å kartlegge hva det frivillige apparatet i hver enkelt kommune kan bidra med.

– Vi begynte kartleggingen for flere uker siden, og intensiverer dette arbeidet nå. Kommunen har blant annet en egen frivillighetskoordinator som organiserer dette arbeidet, sier direktør for Kultur, idrett og frivillighet i Haugesund kommune, Simon Næsse,

Simon Næsse

Simon Næsse i Haugesund kommune mener at de frivillige kan bidra med alt fra barnepass av barn til helsepersonell til utkjøring av mat.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Det er høyaktuelt for kommunen å benytte seg av Røde Kors og andre frivillige dersom situasjonen rundt koronasmitten tilsier det.

– Vi takker ja til alle som vil hjelpe, og synes det er flott at det er mange som vil bidra, sier Næsse.

Hva kan de frivillige bidra med?

– Det kan være alt fra barnepass for helsepersonell til utkjøring av mat, henting av medisiner og mange andre oppgaver, sier Næsse.

Ambulanser står klare

Røde Kors har i tillegg flere titalls beredskapsambulanser spredt rundt om i Norge som også stilles til disposisjon. Haugesund Røde Kors er ett lokallagene som har en slik ambulanse.

– Ambulansen vår inngår i kriseberedskapen til Helse Fonna og er godt utstyrt. Den kan avlaste den ordinære ambulansetjenesten dersom det skulle bli behov for det, sier Worum.

Men skal de frivillige hjelpe, må de være friske. Både kommunen og Røde Kors følger strenge regler slik at koronasmitten ikke skal spres ved hjelp av de frivillige.

– Helsedirektoratet kommer med veiledninger om dette, men vi passer på slik at vi ikke kaller dem inn til et stort fellesmøte eller at de begynner å jobbe på egen hånd inn mot risikogrupper. Vi må passe på slik at frivillige ikke blir smittet og at de som trenger hjelp ikke blir smittet av koronaviruset, sier Næsse.