NRK Meny
Normal

Gress- og lyngbrann ved Vårlivarden har blusset opp igjen

Gress- og lyngbrannen ved Vårlivarden i Sandnes har pågått i mer enn halvannet døgn. Brannvesenet har fått flere meldinger om at flammene blusser opp på nye steder.

Gress- og lyngbrannen ved Vårlivarden i Sandnes har pågått i mer enn halvannet døgn. Brannvesenet har fått flere meldinger om at flammene blusser opp på nye steder.

VIDEO: Klippet er tatt opp ved 10-tiden tirsdag. Brannen har blusset opp igjen flere steder, ifølge brannvesenet. Foto: Johan Mihle Laugaland.

Brann ved Vårlivarden i Sandnes

Røyken fra brannen i Sandnes lå som et teppe over himmelen på hele Nord-Jæren tirsdag morgen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Det kommer stadig inn nye meldinger om at brannen har tatt seg opp på nye steder, skriver informasjonskonsulent i Brannvesenet Sør-Rogaland, Gry Solem, i en pressemelding tirsdag formiddag.

Siden søndag ettermiddag har store mannskaper sloss mot flammene i Sandnes. Brannvesenet fikk beskjed om brannen ved 17.30-tiden søndag. Trolig startet brannen med en sigarettglo en turgåer har kastet fra seg.

Turmål i Sandnes

Ved 10-tiden deltar totalt 35 personer i slukningsarbeidet, ifølge brannvesenet. To skogbrannhelikoptre er også satt inn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Ved 10-tiden tirsdag deltar totalt 35 personer i slukningsarbeidet ved Vårlivarden i Sandnes, ifølge brannvesenet. To skogbrannhelikoptre er også satt inn.

VIDEO: Ved 10-tiden var to brannhelikoptre satt inn i slukningsarbeidet. Foto: Johan Mihle Laugaland.

Brann ved Vårlivarden i Sandnes

Flere kvadratkilometer lyng og kratt kan være svidd av i brannen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Brannen er spredt over et flere kvadratkilometer stort område mellom Hommersåk og Bersagel i Sandnes kommune. Brannen startet like ved Vårlivarden, et populært turmål som ligger 387 meter over havet.

Som natt til mandag var også vinden rolig natt til tirsdag. Det har betydd mye for brannmannskapene.

Kan spre seg til bebyggelse

– For øyeblikket går det rolig for seg. Brannen har avtatt noe på grunn av lite vind. Vi har kontroll nå, men det brenner fremdeles tre steder, sa Roald Pedersen, utrykningsleder for Brannvesenet Sør-Rogaland, til NRK ved 07-tiden.

Han har hatt nattevakt ved brannstedet ved Vårlivarden i Sandnes kommune.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Arbeidet med å slukke gress- og lyngbrannen i Sandnes gjenopptas tirsdag morgen. Brannen startet søndag ettermiddag.

VIDEO: – Heldigvis har det ikke vært noe vind i natt, sier Roald Pedersen, utrykningsleder i Brannvesenet Sør-Rogaland. Brannvesenet har slått leir nær området der brannen fremdeles pågår i utmark i Sandnes. Foto: Johan Mihle Laugaland.

Roald Pedersen, Brannvesenet Sør-Rogaland

Roald Pedersen ved teltet som har vært brannvesenets hjerte ved brannstedet natt til tirsdag.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Pedersen anslår at brannen tirsdag morgen er flere kvadratkilometer stor. Selv om det brenner i utmark, er frykten at gress- og lyngbrannen skal spre seg til bebyggelse.

Forsøkte med helikopter også mandag

– Vi passer på at den ikke kommer til bebyggelse og hytter. Flammene er nå om lag en kilometer unna. Vi ligger godt an. Heldigvis, sa Pedersen ved 07-tiden.

Også natt til tirsdag bisto både Heimevernet og Sivilforsvaret brannvesenet.

Også i går, mandag, ble det forsøkt å slukke flammene med helikopter, som kan ta 3000 liter vann om gangen.

Forbudt å gjøre opp ild

Det er svært tørt i hele Sør-Rogaland, og brannvesenet oppfordrer folk til å respektere forbudet mot å gjøre opp ild utendørs.

Vanligvis trer forbudet inn over hele landet 15. april, men på grunn av en rekke branner valgte brannvesenet i Rogaland å forby bålbrenning allerede 11. mars.

– Hittil i år har det vært totalt 85 gress- og lyngbranner. 51 av disse i Brannvesenet Sør-Rogaland sine ni eierkommuner, og 34 i de øvrige kommunene sør i fylket, opplyser Solem.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.