Hopp til innhold

Heidi Bjerga trekker seg fra SV-nominasjonen

Stavanger SV vinner over Sandnes i kampen om førsteplassen på listen til stortingsvalget neste høst.

Heidi Bjerga

Heidi Bjerga er leder for bystyregruppen for SV i Sandnes og for fylkestingsgruppen til partiet. Nå har hun bestemt seg for å trekke seg fra kampen om å bli stortingskandidat.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Det går ikke an å drive valgkamp uten Stavanger SV i ryggen. Når de ikke har nevnt meg noe sted på listen, så orker jeg ikke den kampen, sier Heidi Bjerga.

Hun er leder for bystyregruppen for SV i Sandnes og for fylkestingsgruppen til partiet. Nå har hun bestemt seg for å trekke seg fra kampen om å bli stortingskandidat.

Det skjer til tross for at hun har støtte fra fem av seks medlemmer i nominasjonskomiteen.

Ikke støtte fra Langeland

– Jeg tenker at nominasjonskomiteen som har foreslått meg på førsteplass har gitt meg en stor ære. Jeg er veldig stolt over det, og er i tillegg veldig stolt over alle lokallagene som har nominert meg til å stå på førsteplass, sier Bjerga.

– Jeg må kalle det direkte udemokratisk det som har skjedd nå.

Jan Refsnes, Sandnes SV

Den eneste i nominasjonskomiteen som ikke støttet Bjerga, er komiteens leder Hallgeir Langeland.

Det er han som har oppfordret den 25 år gamle ungdomssekretæren i LO i Rogaland, Solfrid Leerbrekk, til å lansere seg selv som kandidat til førsteplassen på SV-listen i Rogaland. På andreplass står Eirik Faret Sakariassen, som også er 25 år og fra Stavanger.

Ung og lovende

– Hun er forholdsvis ukjent i partiet, men hun er kjent i LO-systemet. Da mener jeg det er viktig at hun blir kjent, sånn at medlemmene våre vet hva de har å velge i. At det er diskusjon i nominasjonskomiteen, det er jeg veldig fornøyd med, sier Langeland.

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland er leder for nominasjonskomiteen i Rogaland SV, og den eneste som ikke ønsker Heidi Bjerga på førsteplass på stortingslisten.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Den debatten er det jo i stor grad du som står bak da.

– Jeg elsker debatt. Det har jeg alltid gjort. Jeg synes det er viktig at vi stiller spørsmål ved de sannheter som fremkommer. Derfor stiller jeg meg bak en ung, lovende dame som førstekandidat, sier Langeland.

Peker på Faret Sakariassen

Jan Refsnes er LO-mann fra Sandnes. Han stiller seg fullt og helt bak Heidi Bjerga. Da Solfrid Leerbrekk og Eirk Faret Sakariassen lanserte seg selv som førstekandidater på NRK Rogaland mandag, fikk han hakeslepp.

– Jeg må kalle det direkte udemokratisk det som har skjedd nå, sier Refsnes.

Hva er det som ligger bak?

Jan Refsnes, SV i Sandnes

Jan Refsnes er LO-mann fra Sandnes, og stiller seg fullt og helt bak Heidi Bjerga som toppkandidat på Rogaland SV sin stortingsliste.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

– Jeg har en mistanke om at det er Eirik Faret Sakariassen som ønsker veldig å komme på Stortinget, og jeg tror han vil få en lettere kamp mot Solfrid enn mot Heidi, sier Refsnes.

Han minner om at Faret Sakariassen i februar gikk ut og sa at han ikke vill være førstekandidat fordi partiet trengte flere kvinner i stortingsgruppen.

Heidi Bjerga har kastet kortene.

– Det er meg mot Stavanger, for det er tydelig at Stavanger ikke vil ha meg på listen. Det er umulig å drive valgkamp uten å ha Stavanger i ryggen, sier Bjerga.