Hedrer sønnen med minnefond

I sommer mistet 24 år gamle Fredrik Hermansen Lea livet i en drukningsulykke. Moren har gjort sparepengene hans om til et minnefond som skal verne om havet.

Cathrine Hermansen og Sindre Hermansen Lea.

Cathrine Hermansen sammen med sønnen Sindre Hermansen Lea. Hun oppretter minnefond for å hedre sønnen Fredrik, som mistet livet i en tragisk drukningsulykke i sommer.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

I morgen skulle Fredrik Hermansen Lea fra Stavanger fylt 25 år. Det rakk han aldri. I sommer druknet han i et basseng i Spania mens han fridykket og øvde seg på å holde pusten lenge under vann.

Å arve sin egen sønn, det føltes helt feil for meg.

Cathrine Hermansen

I dag opprettet moren Cathrine Hermansen et minnefond i Fredriks navn.

– Fredrik etterlater seg oppsparte midler som kom fra morfaren hans. Å arve sin egen sønn, det føltes helt feil for meg. Nå blir midlene hans en grunnkapital i fondet som opprettes, sier Hermansen.

Fredrik Hermansen Lea er barnebarnet til Folke Hermansen, kjent forretningsmann fra Stavanger. Folke Hermansen, som døde i 2006, ble regnet som en av Norges rikeste menn.

Sjokket går ikke over

Cathrine Hermansen er mor til fem gutter, og Fredrik var eldst. Moren forstår ikke hvordan han kunne miste livet i en drukningsulykke.

– Jeg har ikke ord for det. Jeg er vel i sjokk ennå, og jeg vet ikke om jeg noen gang kommer ut av det. Da jeg mistet faren min, brukte jeg ti år bare på å forstå at han var borte. Jeg har ikke ord for hvor grusomt Fredriks død er for familien vår og brødrene hans, sier hun.

Å opprette minnefondet, har blitt en måte for Cathrine Hermansen å komme seg gjennom dagene på.

– Å jobbe for Fredrik og det han trodde på, det holder meg oppe. Å opprette minnefondet hjelper oss i prosessen, sier hun.

Jeg har ikke ord for hvor grusomt Fredriks død er for familien vår og brødrene hans.

Cathrine Hermansen

Pengene i minnefondet skal brukes til to formål: Å bekjempe forsøpling av havet, og støtte idrettsorganisasjoner for ungdom.

– Det er i hans ånd. Fredrik var aktiv turner og som forelder har jeg selv sett hvor vanskelig det er å få inn midler til å drive idrettslag for unge. I tillegg dykket Fredrik mye og så selv forsøplingen i havet, sier Cathrine Hermansen.

– Lykkelig og glad gutt

Drukningsulykken skjedde mens Fredrik var på ferie i Spania. Et par dager før ulykken oppdaterte han Facebook-profilen sin og fortalte at han hadde brutt en slags magisk grense og vært under vann i fem minutter og to sekunder.

Med fem sønner, er Cathrine Hermansen vant til at gutter kan like å ta risiko.

– Mine gutter har for eksempel hoppet i fallskjerm. Selv har jeg høydeskrekk og har ikke forstått hvorfor eller hvor de har det fra. Samtidig har jeg ikke ønsket å overføre min frykt til barna mine. De må få leve som de vil, sier hun.

Cathrine Hermansen vet at sønnen Fredrik hadde det godt mens han levde.

– Det er en trøst at han hadde et godt liv og var veldig fornøyd. Han var en lykkelig og glad gutt.