«Avtalt spill?», «irrelevant» og «merkelig»

Flere musikkjournalister er kritiske til at Morten Abel fikk hedersprisen under lørdagens spellemannutdeling. Tidspunktet og stedet vekker konspirasjonsteorier.

Morten Abel ble hedret av Spellemann, og mottok hedersprisen på hjemmebane i Stavanger konserthus.

VIDEO: Morten Abel ble hedret av Spellemann-juryen under lørdagens utdeling.

– Det er merkelig. Han er tilbake etter mange års solopause, skal gi ut en plate, spiller en ny låt, og samtidig skal få en hederspris, sier Robert Hoftun Gjestad, musikkjournalist i Aftenposten.

Han var en av flere journalister som var raskt ute med å kritisere at Morten Abel fikk Spellemanns hederspris for 2014.

VGs Thomas Talseth kaller hedersprisen til Abel et klapp på skulderen til gamle travere som sliter med karrieren, og skriver i avisa:

«Jeg har ikke håndfast bevis for å si at hedersprisen Abel fikk er en del av et avtalt spill. Men jeg tillater meg å spekulere.»

«Årets hederspris går til et fyrverkeri av en artist. Både musikalsk og visuelt. Etter 30 år i manesjen holder artisten seg fortsatt like ung og aktuell. Alle har et forhold til vinneren av årets hederspris. De fleste av oss elsker artisten, mens andre elsker å hate ham.»

Bjørn Eidsvåg, som delte ut hedersprisenprisen

Ber Oslo-skribentene løsne slipset

Leif Tore Lindø

STØTTER PRISEN: Kulturjournalist Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenbladet kaller kritikken vrøvl.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Det er ubegripelig at enkelte i Oslo-pressen ikke forstår at Abel får hedersprisen. Hvis noen har fortjent den, så er det ham. Han har hatt en fantastisk karriere i 35 år. At det henger sammen med at han gir ut plate er den tynneste konspirasjonsteorien jeg har hørt på veldig lenge. Artister lanserer gjerne albumene sine, det er det de jobber med, at prisen skulle være kobla til det, er vrøvl, sier kulturjournalist Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad.

– Hedersprisen kan du få når som helst. At han får den her på hjemmebane er helt fint. I fjor var det Ole Paus som fikk den, og det var like naturlig. Så nå tror jeg enkelte skribenter i Oslo bør løsne litt på slipset og få mer oksygen til hjernen, legger han til.

Stavangers store sønn ble hedret på hjemmebane i Stavanger konserthus.

VIDEO: Morten Abel fikk Spellemanns hederspris under lørdagens utdeling.

– Ikke relevant i 2014

Både Gjestad i Aftenposten og Sigrid Hvidsten i Dagbladet mener Abel er en hedersmann og en strålende artist, men:

– Det jeg reagerer på er at han ikke er relevant i 2014. Han har ikke gitt ut noe på veldig lenge. Hvis Spellemann skal være en pris som følger med i norsk musikkliv og ikke bare hedrer folk som var store på 90-tallet, så må de fornye seg. Man kan ikke bare trekke gamlekarer opp av hatten, slik de gjør nå, sier Hvidsten.

– Neste år, når Abels nye plate er ute, hadde vært et strålende tidspunkt å gi ham hedersprisen på. Man må jo bare spekulere på at dette er et puff for å gi ham et bedre comeback, fordi det er i Stavanger og han er fra Stavanger. Det er bare veldig rart rett og slett, sier hun.

– Utmerkelsen står fjellstøtt

Marte Thorsby

FJELLSTØTT: Spellemann-styreleder Marte Thorsby synes det er synd at man rakker ned på Abel.

Foto: Erik Waage / NRK

– Juryen har funnet en veldig verdig vinner. Hedersprisen er en utmerkelse for hele karrieren, og nå snakker vi om en av Norges største popartister. Utmerkelsen står fjellstøtt, og det er synd at man rakker ned på en stor artist, sier styreleder Marte Thorsby i Spellemann.

Og om at han fikk prisen i Stavanger:

– Selvfølgelig er det gøy å gi den til Morten Abel på hjemmebane, men det var overhodet ikke en del av vurderingen. Det var ene og alene ønsket om å hedre ham, sier hun.

Hedersprisen deles ut av en jury nedsatt av styret i Spellemann og består av bransjepersoner. Det kan være artister, journalister eller andre bransjefolk.

Fremfører ny låt med Odd Nordstoga for første gang.

VIDEO: Se hedersprisvinner Morten Abel urfremføre sin nye låt «Annabelle».