Hopp til innhold

– Jeg vet ikke om jeg har innsett hva vi har gjort

Håvard Werkland fra Trondheim skal neste år forsøke å kvalifisere seg til VM i kokkekunst. Han vant Årets kokk og blir dermed Norges deltaker i EM på hjemmebane.

Håvard Werkland

Tidenes jevneste årets kokk-konkurranse, mente flere av dommerne. Til slutt var det Håvard Werkland fra Trondheim som tok seieren.

Foto: Ingvild Stuedal Taranger / NRK

Vinneren av konkurransen får æren av å representere Norge i Bocuse d'Or Europa i Trondheim neste år. Også kalt EM i kokkekunst.

Og det blir det Håvard Werkland fra Trondheim som skal gjøre. Han jobber til daglig som assisterende kjøkkensjef på Speilsalen.

– Jeg vet ikke om jeg har innsett helt hva vi har gjort ennå, sier han morgenen etter han vant konkurransen.

Fra Trondheim kan deltakerne også kvalifisere seg til VM i kokkekunst i 2025.

– Dette er kjempestort. Dette har de jobbet for i et halvt år, kanskje noen til og med i ti år for å komme hit til denne arenaen, sier Arne Sørvig, daglig leder i Stiftelsen Norsk Gastronomi til NRK.

Aleksander Løkkeberg Vartdal ble nummer to og Aron Espeland ble nummer tre under kåringen.

Kunne blitt historisk

Runa Kvendseth fra Oslo kunne ha blitt første norske kvinne i VM i kokkekunst, men havnet utenfor pallen.

– Det gikk etter planen. Mesteparten i alle fall. Det har vært en veldig kjekk dag på kjøkkenet, sa Kvendseth til Nordic Food Lifes TV-sending like før kåringen mandag kveld.

Årets kokk er ansett som Norges vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse. Forberedelsestiden er lang og krevende før alt endelig avgjøres i løpet av noen timer.

Håvard Werkland fra Trondheim ble Årets kokk.

Tidenes jevneste årets kokk-konkurranse, mente flere av dommerne. Til slutt var det Håvard Werkland fra Trondheim som tok seieren.

Foto: Martin Giskegjerde / Oclin

Werkland er overbevist om at det likevel er verdt det.

– 100 prosent. Både for min egen fremtid, men også for min egen utvikling. Det samholdet vi har hatt i teamet. Det siste halvåret har vært helt magisk. Når man ender med å få stå øverst, er det prikken over i-en.

Presentasjon av Aron Espeland sine retter under Årets kokk

En av Aron Espelands retter.

Foto: Ingvild Stuedal Taranger / NRK

Deltakerne laget tre retter, blant annet en med kveite og en med norsk rødt fe som hovedingredienser.

– Konkurransen har aldri vært så tøff som i dag. Det er et ekstremt nivå på alle deltakerne, sa Sørvig like før en vinner skulle kåres.

– Saltperler i pannen

En annen av deltakerne var Aron Espeland fra Bryne. Han jobber til daglig som soussjef på Brasserie France i Oslo.

Aron Espeland fra Bryne under Årets kokk i Stavanger

Aron Espeland fra Bryne ble nummer tre under kåringen Årets kokk i Stavanger.

Foto: Ingvild Stuedal Taranger / NRK

– Det har vært en lang dag. Jeg har saltperler i pannen etter å ha svettet meg gjennom ti timer. Men det er en knalltøff konkurranse. Det blir veldig spennende, sier Espeland til NRK like før premieutdelingen.

For å bli valgt ut til å delta i konkurransen må kandidatene presentere tre personlige, unike oppskrifter hver.

Kandidatene i «Årets kokk» er valgt ut av Bocuse-akademiet, som er en forening for Norges deltakere i Bocuse d’Or-konkurransen siden 1987.

Masse folk til stede i Stavanger konserthus på Årets kokk

Det var stor stemning i salen under kåringen av Årets kokk i Stavanger.

Foto: Ingvild Stuedal Taranger / NRK

– Verdens tøffeste uttak

Nå venter mer forberedelse for Werkland. Han er usikker på hvor mye han kommer til å jobbe på Speilsalen mens det pågår.

– Først og fremst blir det hyggelig å komme tilbake og se gjengen. Jeg har nesten ikke vært på jobb på et halvt år. Det blir kjekt å komme tilbake til Trondheim og venner og kolleger, sier han.

Det ble utdelt flere priser under Årets kokk 2023. Blant annet ble Eli Anne Sundset fra Leksvik kåret til årets unge kokk.