Hopp til innhold

– Viktigere at Haugesund slår Vard enn at United slår Ajax

I kveld spilles det Europaliga-finale, men for innbyggerne i Haugesund er det et annet oppgjør som er langt viktigere.

FK Haugesund fans, supportere

Det blir storebror mot lillebror når FK Haugesund møter Vard Haugesund kl. 18:00 i cupens 2. runde. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Tommy Ellingsen / NTB scanpix

– I utgangspunktet skal de jo vinne denne kampen med tanke på at de spiller i Eliteserien og vi i 2. divisjon. Men cup er cup, så kampen er åpen, sier Vard-supporter, Anne Elise Severeide.

Hun kommer fra en ekte Vard-familie. Hun har selv spilt for Vard, hun møtte mannen sin der og barna spiller der, hvorav den ene sønnen spiller på A-laget.

– Både meg og mannen min har hatt voldsomt gode opplevelser med fotballen og det har vi ønsket at ungene våre også skulle få oppleve, sier Severeide som håper på at Vard skal kunne gi FKH kamp om hvem som avanserer fra 2. runde i cupen.

Vard-supporter Anne Elise Severeide

Anne Elise Severeide er ihuga Vard-supporter og håper laget hennes kan gå av banen senere i dag med hevet hode.

Foto: Privat

Kampen om Haugesund

Historien om de to Haugesund-klubbene går tilbake til 1993. På den tiden hadde ikke Haugesund noen virkelig gode lag, men lokalklubbene Haugar og Djerv 1919 valgte da å slå seg sammen med et mål om å skape et eliteserielag. Også Vard var med i diskusjonen om å slå seg sammen, men de valgte å kjøre sitt eget løp.

– I 93 valgte Vard å stå utenfor fordi de skulle bli størst i byen. Nå samarbeider riktignok klubbene ganske godt i dag, men på kampdag er Vard et hatlag, sier Arild Flesjå, leder for supporterklubben til FK Haugesund.

Haugesund-supporter Arild Flesjå

Arild Flesjå og kona Randi Flesjå er på stort sett alle kampene til FK Haugesund i løpet av en sesong.

Foto: Privat

Han er også supporter av Manchester United, men selv om de møter Ajax i Europaliga-finalen i kveld er han tydelig på hva som er viktigst.

– Det blir mye verre hvis Haugesund taper mot Vard, enn hvis United taper mot Ajax i finalen i kveld, for å si det sånn, konstaterer Flesjå.

Tar med bestemor

Ingen av klubbene har gjort det spesielt godt i seriestarten i henholdsvis Eliteserien og PostNord-ligaen. FK Haugesund har tapt tre kamper på rad og ligger på en 12. plass, mens Vard Haugesund ligger midt på tabellen med åtte poeng på seks kamper i 2. divisjon.

– Dårlig form mot et engasjert Vard kan slå begge veier. Jeg satser likevel på at FKH tar seg selv i nakken, sier Flesjå.

Det er ventet i underkant av 1 500 tilskuere på Haugesund stadion. Blant dem kommer vi til å finne en god del Vard-supportere hvor familien til Anne Elise Severeide stiller sterkt.

– Både jeg, mannen min og moren min på 80 år kommer til å heie frem Vard. I tillegg blir det fort både noen barn og barnebarn, så hvis alle stiller blir vi en ganske god gjeng, sier Severeide.