NRK Meny
Normal

Har ikke råd til oppussing – 20 kunstnere kan bli kastet på gata

Den gamle brannstasjonen skulle oppgraderes til å bli Haugesunds svar på Tou Scene i Stavanger. Nå kan mange av byens kunstnere stå uten lokaler til sommeren.

Den gamle brannstasjonen

Mange av Haugesunds kunstnere kan stå uten lokaler til sommeren. Grunnen er kostnadsoverskridelser ved oppussingen av den gamle brannstasjonen i byen. Og det finnes ikke penger til dette akkurat nå.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

Simon Nesse i Haugaland Kunstverk er ikke imponert.

– Det ville vært fryktelig trist. Om vi ikke får nye lokaler, så legger kommunen oss ned, sier Nesse.

Rundt 20 kunstnere i Nord­-Rogaland har sin daglige arbeidsplass ved Haugaland Kunstverk i Haugesund. I tillegg er 30 andre knyttet til nettverket.

Haugesund kommune ba Haugaland Kunstverk om å si opp leieavtalen de nå har, fordi den gamle brannstasjonen skulle stå klar til sommeren. Men oppussingen av brannstasjonen i Haugesund, som etter planen skulle gi lokaler til mange av byens kunstnere, tar lengre tid enn planlagt.

Grunnen er kostnadsoverskridelser det ikke finnes penger til akkurat nå.

Dyrere ansiktsløft enn planlagt

Haugesund Kultureiendom AS, som er 100 prosent eid av Haugesund kommune, håper å finne en løsning.

– Det ville vært synd om de sto uten tak over hodet. Men vi jobber med ulike, midlertidige løsninger for å hjelpe dem, sier styreleder i Haugesund Kultureiendom, Arne Førre.

Oppussingen og oppgraderingen av den gamle brannstasjonen skulle etter planen koste rundt 10 millioner kroner. Det er ennå usikkert hvor store overskridelsene blir.

– Vi holder på å regne på det, men det er helt klart at det blir overskridelser. Jobben ble større enn vi trodde, sier Førre.

Haugesund Kultureiendom kjøpte den nedlagte brannstasjonen i Haugesund sentrum i fjor. Hensikten var å leie den ut til Haugaland Kunstverk, og skape et kunstnerisk senter i bykjernen av Haugesund.

– Vårt ønske er å få dette til, sier styreleder Arne Førre.

Bekymret over økonomi

Simon Nesse og de andre i Haugaland Kunstverk går en usikker fremtid i møte. Det liker de ikke.

– Jeg, som veldig mange andre, er også bekymret over den generelle økonomien i Haugesund kommune. Jeg regner med at de fleste må under sparekniven, når kommunen går med store underskudd.

Haugesund kommune gikk med 37 millioner kroner i underskudd i fjor. I tillegg må de spare 100 millioner kroner i år for å gå i balanse.

En sparepakke på 66 millioner kroner er allerede vedtatt av politikerne, men flere sparetiltak er varslet.

Styreleder Arne Førre i Haugesund Kultureiendom mener likevel at de generelle kuttene ikke vil ramme dem. Grunnen er at de er et AS med egenkapital.