Hopp til innhold

Haugesund vurderer å samarbeide om kino

Edda kino i Haugesund kan komme til å slå seg sammen med kinoene i Tromsø og Trondheim. Sammen skal de i så fall sikre at kinoer forblir kommunens domene i dagens virkelighet av smarttelefoner og Netflix.

Kinosamarbeid

Her er toppene i det nye selskapet Kinonor samlet i Haugesund: F.v. Grete Overanger, styreleder i Aurora kino i Tromsø, Geir Martin Jensen, kinosjef i Aurora, Arild Kalkvik, kinodirektør i Trondheim og Geirmund Lykke styreleder i Trondheim Kino.

Foto: Sigurd Moe Hetland

Politikerne i Haugesund må riktignok først vedta at eierne av Edda Kino skal gå inn på eiersiden i Kinonor.

– Vi er i samtaler med det nyetablerte selskapet fordi vi kan se en del gevinster for oss å hente her, sier kultursjef i Haugesund, Eilif Fjon.

Det kommunale kinoselskapet Kinonor består fra før av kino-eierne i Trondheim og Tromsø – nå kan de få med seg selskapet som eier Edda kino i Haugesund.

Selskapet er den tredje største kinokjeden i Norge. Tanken er at kjeden skal samarbeide om innkjøp, filmleie, teknikk, infrastruktur og festivaler.

– Står overfor store utfordringer

Sammen skal de sikre kinoens posisjon i en virkelighet dominert av smarttelefoner og Netflix. Kinonor ble presentert under Filmfestivalen i Haugesund i dag.

– Vi står daglig overfor store utfordringer knyttet til det nye mediebildet. Ungdommene har endret vanene sine, så vi må bare være på tå hev hver dag i vår markedsføring, sier Arild Kalkvik, kinodirektør ved Trondheim Kino og daglig leder i Kinonor.

Kalkvik påpeker også at samarbeidet gjør det enklere å holde et fornuftig prisnivå på kinobillettene. Videre skal Kinonor bidra til å styrke modellen hvor kinoen er noe som kommunene driver.

Kommunal styring viktigst

– Dette er et forsøk fra kinoer som har det samme verdigrunnlaget om å finne sammen. Vi ønsker alle å beholde styringa på kinodriften i våre regioner og utvikle den videre. Vi er også avhengige av å finne sammen for å få billigere innkjøp, sier han.

Kinoene i det nye selskapet skal også samarbeide om festivaldrift.

– Tromsø og Haugesund er jo to kommuner har stor kompetanse på festivaldrift. Det håper vi at vi kan dra nytte av framover – i forbindelse med Den norske filmfestivalen, men det viktige her er at kinoen blir beholdt på kommunale hender, sier Kalkvik.